psse-slupca.pl

Indyk z salsą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!

Indyk z salsą truskawkową

Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

indyk pierś - 200 g
truskawka - 100 g
ser gorgonzola - 40 g
cebula czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
ocet winny, czerwony - 1 łyżeczka
miód - 0,5 łyżeczki
kolendra świeża - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY INDYKA:
Pierś indyka kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie nacieramy każdy kawałek indyka połową przygotowanej oliwy. Mięso smażymy z obu stron dość krótko, aby się ścięło, ale nie nabrało złotego koloru.
2.DODAJEMY SER:
Na każdy kawałek indyka nakładamy odrobinę sera gorgonzola, przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy, aż ser się roztopi.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SALSĘ:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kolendrę siekamy. Ocieramy skórkę z limonki i kroimy truskawki w ósemki.
4.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
W misce umieszczamy skórkę otartą z limonki, ocet winny, miód i cebulę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy truskawki i kolendrę i ponownie mieszamy.
5.PODAJEMY DANIE:
Indyka przekładamy na talerz i ozdabiamy salsą truskawkową. Danie podajemy jeszcze ciepłe.
Indyk z salsą truskawkową

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY INDYKA

Pierś indyka kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie nacieramy każdy kawałek indyka połową przygotowanej oliwy. Mięso smażymy z obu stron dość krótko, aby się ścięło, ale nie nabrało złotego koloru.

2

DODAJEMY SER

Na każdy kawałek indyka nakładamy odrobinę sera gorgonzola, przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy, aż ser się roztopi.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SALSĘ

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kolendrę siekamy. Ocieramy skórkę z limonki i kroimy truskawki w ósemki.

4

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

W misce umieszczamy skórkę otartą z limonki, ocet winny, miód i cebulę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy truskawki i kolendrę i ponownie mieszamy.

5

PODAJEMY DANIE

Indyka przekładamy na talerz i ozdabiamy salsą truskawkową. Danie podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

718,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

359,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

29,1 g

Podobne przepisy

Indyk z salsą truskawkową - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl