Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIERSI GĘSI MYJEMY I
dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Wok i pokrywkę wykładamy dokładnie dwoma warstwami folii aluminiowej. Na dno naczynia wsypujemy herbatę, ryż, cukier, skórkę startą z cytryny i przyprawy. Nad mieszanką do wędzenia układamy bambusowy koszyczek lub samodzielnie wykonaną kratkę (ruszt) z długich wykałaczek. Przykryty wok rozgrzewamy i sprawdzamy szczelność – dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Na ruszcie układamy mięso i mocno podgrzewamy przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i powoli wędzimy 45 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy mięso w przykrytym woku na kolejne 10 minut. Piersi gęsi wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową na 3 minuty.
ZIEMNIAKI ORAZ CEBULĘ OBIERAMY
i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Z KAPUSTY USUWAMY GŁĄB
i szatkujemy. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy kapustę, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Dodajemy wino, bulion, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Kiedy kapusta lekko zmięknie, doprawiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy, pestkami granatu i cukrem według preferencji. Dusimy bez pokrywki, aż nadmiar płynu odparuje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3268,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
544,8 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
30,6 g
Białko
30,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!

Placuszki jaglane z jabłkami
Pożywna kasza jaglana i chrupiące jabłko to idealne składniki szybkich śniadaniowych placków. Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj je dla najbliższych.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!

Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!