psse-slupca.pl

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie

Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie

Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
ziemniak - 500 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
marchew - 600 g
masło - 50 g
natka pietruszki - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 300 ml
woda - 200 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
rozmaryn świeży - 8 g

Instrukcje przygotowania

1.MASŁO CYTRYNOWO-ROZMARYNOWE POSIEKANE:
drobno igły rozmarynu mieszamy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i siekamy całość.
2.PRZEKŁADAMY DO MISECZKI:
z masłem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
3.KURCZAK Z UMYTEGO:
i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.
4.PRZY POMOCY RĄCZKI:
od łyżki lub widelca oddzielamy skórę od mięsa kurczaka.
5.W POWSTAŁEJ PRZESTRZENI:
umieszczamy masło rozmarynowe i smarujemy nim całą powierzchnię mięsa.
6.KURCZAKA PRZYPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem z zewnątrz oraz od środka.
7.SKÓRĘ NACIERAMY CYTRYNĄ:
(miąższem).
8.KURCZAKA NADZIEWAMY ROZGNIECIONYM:
czosnkiem, kilkoma gałązkami rozmarynu i sznurujemy, kolejno: nóżki, udka, krzyżujemy nić na pleckach i wiążemy supeł przytrzymujący skórkę szyjki.
9.KURCZAKA UKŁADAMY NA:
kracie piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.
10.PO TYM CZASIE:
umieszczamy na spodzie piekarnika blachę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kurczaka 2 godziny 20 minut.
11.NA KONIEC ZWIĘKSZAMY:
temperaturę do 180°C i dopiekamy mięso przez 10 minut.
12.ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA -:
dauphinois Śmietanę mieszamy z pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
13.FORMĘ DO ZAPIEKANKI:
nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy masłem.
14.DNO NACZYNIA WYKŁADAMY:
1/3 ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości ok. 5 MM I: polewamy je śmietaną.
15.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, UKŁADAJĄC:
trzy warstwy zapiekanki.
16.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO:
180°C i pieczemy zapiekankę około 50 minut.
17.MARCHEWKI W ŚMIETANIE:
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek smażymy przez 2 minuty na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w cienkie talarki i gotujemy pod przykryciem 5 minut co jakiś czas mieszając.
18.DOLEWAMY 200 ML:
i dusimy przez 20 minut.
19.DO UGOTOWANEJ MARCHEWKI:
dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy.
20.NA KONIEC POSYPUJEMY:
posiekaną natką pietruszki, mieszamy. PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
21.UPIECZONEGO KURCZAKA WYKŁADAMY:
na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym rozmarynem.
22.DANIE PODAJEMY Z:
marchewką i zapiekanką dauphinois.
Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie

Czas przygotowania

170 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASŁO CYTRYNOWO-ROZMARYNOWE POSIEKANE

drobno igły rozmarynu mieszamy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i siekamy całość.

2

PRZEKŁADAMY DO MISECZKI

z masłem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

3

KURCZAK Z UMYTEGO

i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.

4

PRZY POMOCY RĄCZKI

od łyżki lub widelca oddzielamy skórę od mięsa kurczaka.

5

W POWSTAŁEJ PRZESTRZENI

umieszczamy masło rozmarynowe i smarujemy nim całą powierzchnię mięsa.

6

KURCZAKA PRZYPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem z zewnątrz oraz od środka.

7

SKÓRĘ NACIERAMY CYTRYNĄ

(miąższem).

8

KURCZAKA NADZIEWAMY ROZGNIECIONYM

czosnkiem, kilkoma gałązkami rozmarynu i sznurujemy, kolejno: nóżki, udka, krzyżujemy nić na pleckach i wiążemy supeł przytrzymujący skórkę szyjki.

9

KURCZAKA UKŁADAMY NA

kracie piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.

10

PO TYM CZASIE

umieszczamy na spodzie piekarnika blachę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kurczaka 2 godziny 20 minut.

11

NA KONIEC ZWIĘKSZAMY

temperaturę do 180°C i dopiekamy mięso przez 10 minut.

12

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA -

dauphinois Śmietanę mieszamy z pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

13

FORMĘ DO ZAPIEKANKI

nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy masłem.

14

DNO NACZYNIA WYKŁADAMY

1/3 ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości ok. 5 MM I: polewamy je śmietaną.

15

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, UKŁADAJĄC

trzy warstwy zapiekanki.

16

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO

180°C i pieczemy zapiekankę około 50 minut.

17

MARCHEWKI W ŚMIETANIE

Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek smażymy przez 2 minuty na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w cienkie talarki i gotujemy pod przykryciem 5 minut co jakiś czas mieszając.

18

DOLEWAMY 200 ML

i dusimy przez 20 minut.

19

DO UGOTOWANEJ MARCHEWKI

dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy.

20

NA KONIEC POSYPUJEMY

posiekaną natką pietruszki, mieszamy. PRZEKŁADAMY DO: miseczki.

21

UPIECZONEGO KURCZAKA WYKŁADAMY

na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym rozmarynem.

22

DANIE PODAJEMY Z

marchewką i zapiekanką dauphinois.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5885,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1471,4 kcal

🥑

Tłuszcz

109,5 g

🌾

Węglowodany

49,8 g

🥬

Błonnik

70,3 g

💪

Białko

70,3 g

Podobne przepisy