psse-slupca.pl

Wafle z mlekiem w proszku • przepis • składniki • przygotowanie

Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wafle suche tortowe - 180 g
mleko w proszku - 350 g
cukier drobny - 200 g
masło - 200 g
mleko 3,2% - 150 ml
kakao - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY MASŁO:
Masło kroimy w mniejszą kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MASY KAKAOWEJ:
Wlewamy do rondelka mleko i dodajemy cukier oraz masło, mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się masła i cukru. Nie doprowadzamy do wrzenia.
3.DODAJEMY KAKAO:
Dodajemy kakao i ściągamy rondelek z kuchenki. Całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, by rozbić wszystkie grudki.
4.POZOSTAWIAMY MASĘ DO PRZESTYGNIĘCIA:
Do zlewu wlewamy zimną wodę i zamykamy odpływ. Wkładamy rondelek do wody i pozostawiamy do schłodzenia. W trakcie stygnięcia kilkakrotnie mieszamy masę, aby uniknąć powstania na jej powierzchni kożucha.
5.DODAJEMY MLEKO W PROSZKU:
Do wciąż płynnej, ale chłodnej masy dodajemy partiami mleko w proszku i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje i poczujemy, że zaczyna stawiać coraz większy opór, mieszamy bardziej energicznie. Mieszamy do momentu, w którym mleko całkowicie połączy się z kakaową masą, a całość będzie aksamitna i gęsta.
6.ODSTAWIAMY MASĘ NA BOK:
Wymieszaną masę odstawiamy na bok na 10 minut, aby całkiem zgęstniała.
7.SMARUJEMY WAFLE:
Wafle wyciągamy z opakowania i rozkładamy na blacie. Każdego smarujemy masą, ostatniego pozostawiamy suchego, bez masy.
8.UKŁADAMY WAFLE:
Na każdego posmarowanego wafla układamy kolejnego (masą do góry), a suchym waflem przykrywamy całość.
9.ZOSTAWIAMY WAFLE DO POŁĄCZENIA SIĘ:
Wafle owijamy folią spożywczą i na ich wierzch kładziemy coś ciężkiego (np. grubą książkę). Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się ze sobą skleiły.
10.KROIMY WAFLE:
Wafle kroimy w kwadraty, a następnie każdy kwadrat kroimy na pół, by powstały trójkąty. Tak przygotowane wafle są gotowe do jedzenia.
Wafle z mlekiem w proszku

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY MASŁO

Masło kroimy w mniejszą kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MASY KAKAOWEJ

Wlewamy do rondelka mleko i dodajemy cukier oraz masło, mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się masła i cukru. Nie doprowadzamy do wrzenia.

3

DODAJEMY KAKAO

Dodajemy kakao i ściągamy rondelek z kuchenki. Całość energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, by rozbić wszystkie grudki.

4

POZOSTAWIAMY MASĘ DO PRZESTYGNIĘCIA

Do zlewu wlewamy zimną wodę i zamykamy odpływ. Wkładamy rondelek do wody i pozostawiamy do schłodzenia. W trakcie stygnięcia kilkakrotnie mieszamy masę, aby uniknąć powstania na jej powierzchni kożucha.

5

DODAJEMY MLEKO W PROSZKU

Do wciąż płynnej, ale chłodnej masy dodajemy partiami mleko w proszku i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje i poczujemy, że zaczyna stawiać coraz większy opór, mieszamy bardziej energicznie. Mieszamy do momentu, w którym mleko całkowicie połączy się z kakaową masą, a całość będzie aksamitna i gęsta.

6

ODSTAWIAMY MASĘ NA BOK

Wymieszaną masę odstawiamy na bok na 10 minut, aby całkiem zgęstniała.

7

SMARUJEMY WAFLE

Wafle wyciągamy z opakowania i rozkładamy na blacie. Każdego smarujemy masą, ostatniego pozostawiamy suchego, bez masy.

8

UKŁADAMY WAFLE

Na każdego posmarowanego wafla układamy kolejnego (masą do góry), a suchym waflem przykrywamy całość.

9

ZOSTAWIAMY WAFLE DO POŁĄCZENIA SIĘ

Wafle owijamy folią spożywczą i na ich wierzch kładziemy coś ciężkiego (np. grubą książkę). Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się ze sobą skleiły.

10

KROIMY WAFLE

Wafle kroimy w kwadraty, a następnie każdy kwadrat kroimy na pół, by powstały trójkąty. Tak przygotowane wafle są gotowe do jedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4486,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1121,7 kcal

🥑

Tłuszcz

49,8 g

🌾

Węglowodany

130,6 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

36,9 g

Podobne przepisy