Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem • przepis • składniki • przygotowanie
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ WAŁEK
kawałek pergaminu rozgrzej piekarnik do 220 stopni C Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, do gorącej oliwy dodajemy szalotki pokrojone w piórka.
SMAŻYMY OK.
1 MINUTY.
NASTĘPNIE DODAJEMY DROBNO
pokrojony por.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
SMAŻYMY OK.
2 MINUTY, CO: chwila mieszając.
DODAJEMY POKROJONE W
półtalarki pieczarki.
SMAŻYMY OK.
2 MINUTY.
PRZYSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY
do czystego naczynia.
UMYTE I OSUSZONE
filety z kurczaka kroimy w cienkie plastry. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ KROIMY
w paski i smażymy na patelni, na której smażyliśmy warzywa.
PODSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY
do czystego naczynia.
NASTĘPNIE SMAŻYMY PLASTERKI
kurczaka na niewielkiej ilości oliwy przez 3 minuty.
DO PRZYSMAŻONEGO KURCZAKA
dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, całość zalewamy winem. MIESZAMY I REDUKUJEMY: płyn.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
posiekanego tymianku, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu kajeńskiego.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
czystego naczynia.
FARSZ ODSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
DO CZYSTEJ MISKI
wbijamy całe jajko i 1 żółtko, dodajemy śmietankę 30%, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
DODAJEMY DO GORĄCEGO
farszu z kurczakiem.
FARSZ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
220⁰C i wkładamy pustą blachę (w celu jej rozgrzania).
2 PŁATY BARDZO
mocno schłodzonego ciasta francuskiego wałkujemy, ciasto posypujemy odrobiną mąki.
PRZYKŁADAMY DO CIASTA
duży talerz i wycinamy okrągły kształt.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
drugim płatem.
ZE SKRAWKÓW CIASTA
możemy przygotować dekorację.
ZIMNY FARSZ ODCEDZAMY
z nadmiaru płynu i przekładamy na środek jednego z płatów.
CAŁOŚĆ FARSZU PODLEWAMY
2 łyżkami pozostałej po odcedzeniu śmietany.
NA FARSZ NAKŁADAMY
przysmażoną szynkę oraz pokrojony w paski ser. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
BRZEGI CIASTA SMARUJEMY
żółtkiem zmieszanym z wodą – resztę pozostawiamy do posmarowania powierzchni ciasta.
DRUGI PŁAT CIASTA
nakładamy na płat z farszem, brzegi zawijamy.
RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY FARSZ
między dwoma płatami ciasta.
NA ŚRODKU ROBIMY
mały otwór.
CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA
smarujemy żółtkiem.
WYCIĘTE WCZEŚNIEJ Z
ciasta elementy układamy na wierzchu.
NA GORĄCĄ BLACHĘ
wyłożoną pergaminem przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 220⁰C przez 25-35 minut.
UPIECZONE CIASTO PRZEKŁADAMY
na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4482,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1120,7 kcal
Tłuszcz
57,7 g
Węglowodany
72,1 g
Błonnik
3,9 g
Białko
50,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana
Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!

Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
Przygotuj z kilku składników szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka! To świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny!

Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!