psse-slupca.pl

Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, odżywcze, bogate w białko – takie są tosty żytnie Jacka Bilczyńskiego! Wypróbuj!

Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado

Pyszne, odżywcze, bogate w białko – takie są tosty żytnie Jacka Bilczyńskiego! Wypróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 0,5 szt.
cytryna - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
pomidorki koktajlowe - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula czerwona - 50 g
chleb żytni - 120 g
pomidor czerwony - 0,25 szt.
papryka mielona słodka - 1 szczypta
sałata lodowa - 70 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta
indyk pierś - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Polędwicę przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę kroimy wszerz na dwie połowy (otrzymujemy 4 równe kawałki). Mięso przyprawiamy białym pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Marynujemy 30 minut w temperaturze pokojowej.
2.PRZYGOTOWUJEMY DIP Z AWOKADO:
Wydrążamy miąższ z awokado, przekładamy do naczynia i dokładnie rozgniatamy go widelcem. Do awokado dodajemy sok z ćwiartki cytryny (lub połowy limonki), drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), oliwę oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
3.GRILLUJEMY INDYKA:
Kawałki polędwicy smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) przez około 2-3 minuty z każdej strony.
4.OPIEKAMY PIECZYWO:
Opiekamy pieczywo z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej lub w tosterze.
5.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Na podgrzanej kromce pieczywa układamy warstwowo: liść sałaty, plaster cebuli, dwa kawałki indyka, plaster pomidora, połowę dipu z awokado i przykrywamy drugą kromką chleba. Czynność powtarzamy przy drugim toście.
6.DEKORUJEMY:
Na wykałaczkę nabijamy pomidor koktajlowy, kilka listków bazylii i spinamy nią cały tost.
Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Polędwicę przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę kroimy wszerz na dwie połowy (otrzymujemy 4 równe kawałki). Mięso przyprawiamy białym pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Marynujemy 30 minut w temperaturze pokojowej.

2

PRZYGOTOWUJEMY DIP Z AWOKADO

Wydrążamy miąższ z awokado, przekładamy do naczynia i dokładnie rozgniatamy go widelcem. Do awokado dodajemy sok z ćwiartki cytryny (lub połowy limonki), drobno posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), oliwę oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.

3

GRILLUJEMY INDYKA

Kawałki polędwicy smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) przez około 2-3 minuty z każdej strony.

4

OPIEKAMY PIECZYWO

Opiekamy pieczywo z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej lub w tosterze.

5

SKŁADAMY KANAPKĘ

Na podgrzanej kromce pieczywa układamy warstwowo: liść sałaty, plaster cebuli, dwa kawałki indyka, plaster pomidora, połowę dipu z awokado i przykrywamy drugą kromką chleba. Czynność powtarzamy przy drugim toście.

6

DEKORUJEMY

Na wykałaczkę nabijamy pomidor koktajlowy, kilka listków bazylii i spinamy nią cały tost.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

797 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

398,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

45,8 g

🥬

Błonnik

25,9 g

💪

Białko

25,9 g

Podobne przepisy