psse-slupca.pl

Tortilla z tuńczykiem i fasolą • przepis • składniki • przygotowanie

Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Tortilla z tuńczykiem i fasolą

Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 200 g
fasola czerwona z puszki - 400 g
kumin - 1 łyżeczka
kolendra mielona - 1 łyżeczka
kukurydza konserwowa - 150 g
pieprz cayenne - 1 szczypta
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 75 g
tuńczyk w oleju - 185 g
ser gouda - 150 g
tortilla - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY FASOLĘ:
Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. 150 g miksujemy ze śmietaną na gładką masę i doprawiamy kminem, kolendrą, solą i pieprzem cayenne.
2.SIEKAMY SKŁADNIKI:
Tuńczyka osączamy i mieszamy z pozostałą fasolą i kukurydzą. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki z tuńczyka i doprawiamy do smaku.
3.SMAŻYMY TORTILLĘ:
Ser pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce. 4 tortille smarujemy kremem z fasoli, nakładamy po ¼ sałatki z tuńczyka i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi tortillami i lekko dociskamy. Tortille smażymy jedną po drugiej na rozgrzanej powlekanej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko chrupiące. Podajemy pokrojone na kawałki.
Tortilla z tuńczykiem i fasolą

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY FASOLĘ

Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. 150 g miksujemy ze śmietaną na gładką masę i doprawiamy kminem, kolendrą, solą i pieprzem cayenne.

2

SIEKAMY SKŁADNIKI

Tuńczyka osączamy i mieszamy z pozostałą fasolą i kukurydzą. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki z tuńczyka i doprawiamy do smaku.

3

SMAŻYMY TORTILLĘ

Ser pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce. 4 tortille smarujemy kremem z fasoli, nakładamy po ¼ sałatki z tuńczyka i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi tortillami i lekko dociskamy. Tortille smażymy jedną po drugiej na rozgrzanej powlekanej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko chrupiące. Podajemy pokrojone na kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2332,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

583,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

56,4 g

🥬

Błonnik

36,1 g

💪

Białko

36,1 g

Podobne przepisy