psse-slupca.pl

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS • przepis • składniki • przygotowanie

Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS

Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia hokkaido - 1 kg
woda - 1 l
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
śmietanka kremówka 30% - 300 ml
gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
kapar - 1 łyżeczka
bułka - 1 szt.
ser cheddar - 50 g
parmezan - 50 g
mieszanka nasion i pestek - 0,5 szkl

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DYNIĘ:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Dynię skrapiamy oliwą i umieszczamy na nakładce do parowania. Korzystamy z programu„gotowanie na parze” / czas: 10 min / temperatura: 120°C / obroty: 1. Ugotowaną dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do misy wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, chili pokrojone na dwucentymetrowe kawałki oraz czosnek. Korzystamy z programu„rozdrabnianie” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Za pomocą szpatułki zgarniamy kawałki warzyw ze ścianek naczynia. Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy za pomocą programu„przypiekanie” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty: 1. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty: 1. Dynię polewamy sosem i posypujemy kaparami. Całość delikatnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Do czystej misy termorobota wkładamy cheddar oraz parmezan i miksujemy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 6. Bułkę kroimy w kostkę i dodajemy do misy, następnie ponownie miksujemy –czas: 5 sekund / obroty: 7. Zapiekankę posypujemy kruszonką oraz mieszanką nasion i pestek.
4.ZAPIEKAMY DANIE:
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy zapiekankę i pieczemy przez 15 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką  - MCS

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DYNIĘ

Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Dynię skrapiamy oliwą i umieszczamy na nakładce do parowania. Korzystamy z programu„gotowanie na parze” / czas: 10 min / temperatura: 120°C / obroty: 1. Ugotowaną dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do misy wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, chili pokrojone na dwucentymetrowe kawałki oraz czosnek. Korzystamy z programu„rozdrabnianie” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Za pomocą szpatułki zgarniamy kawałki warzyw ze ścianek naczynia. Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy za pomocą programu„przypiekanie” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty: 1. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 5 min / temperatura: 90°C / obroty: 1. Dynię polewamy sosem i posypujemy kaparami. Całość delikatnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Do czystej misy termorobota wkładamy cheddar oraz parmezan i miksujemy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 6. Bułkę kroimy w kostkę i dodajemy do misy, następnie ponownie miksujemy –czas: 5 sekund / obroty: 7. Zapiekankę posypujemy kruszonką oraz mieszanką nasion i pestek.

4

ZAPIEKAMY DANIE

Do rozgrzanego piekarnika wkładamy zapiekankę i pieczemy przez 15 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1653,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

275,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

22 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy