Ekspresowa pizza domowa • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki wraz z solą. Rozcieramy świeże drożdże z cukrem, aż będą płynne i dodajemy do mąki. Dolewamy wodę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Formujemy je w kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
GOTUJEMY SOS
Czosnek obieramy, siekamy. Listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy bazylię i masło. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory. Sos dusimy, aż płyn w połowie odparuje, a sam sos stanie się gęsty.
PIECZEMY PIZZĘ
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Odgazowujemy je, uderzając w nie kilkakrotnie otwartą dłonią. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na dwie równe części. Z ciasta formujemy dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm, wałkujemy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy i dodajemy szynkę, mozzarellę lub inne ulubione produkty. Ciasto przekładamy na blachę natłuszczoną odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4981,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1245,3 kcal
Tłuszcz
29,7 g
Węglowodany
201,4 g
Błonnik
48,2 g
Białko
48,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki szu szu
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Zupa z dyni i jabłek
Przygotuj zupę z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i jabłek w towarzystwie orientalnych przypraw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.