psse-slupca.pl

Tofurnik z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!

Tofurnik z borówkami

Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło orzechowe - 60 g
płatki owsiane - 80 g
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 20 g
woda - 1,5 łyżki
ksylitol - 50 g
mleczko kokosowe - 400 g
limonka - 1 szt.
skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
sok z limonki - 20 ml
tofu - 500 g
borówki - 150 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Wszystkie składniki spodu łączymy w naczyniu robota i miksujemy na jednolitą, zbitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy z pozostałymi składnikami masy. Całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę płynnej części mleczka.
3.PIECZEMY TOFURNIK:
Tofurnik pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.
Tofurnik z borówkami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Wszystkie składniki spodu łączymy w naczyniu robota i miksujemy na jednolitą, zbitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy z pozostałymi składnikami masy. Całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę płynnej części mleczka.

3

PIECZEMY TOFURNIK

Tofurnik pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2658,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

332,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,0 g

🌾

Węglowodany

35,0 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy