psse-slupca.pl

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym

Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 85 g
jajko - 3 szt.
masło - 90 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
cukier - 60 g
sok z cytryny - 50 ml
borówki - 50 g
malina - 120 g
truskawka - 70 g
woda - 50 ml
żelatyna - 20 g
pistacje - 20 g
mąka pszenna - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.KRUCHE CIASTO PISTACJOWE:
Pistacje mielimy na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza.
3.MĄKĘ NA CIASTO:
mieszamy ze zmielonymi pistacjami i cukrem trzcinowym.
4.DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,:
zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników).
5.CIASTO ZAWIJAMY W:
folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
6.SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm).
7.Z CIASTA WYCINAMY:
koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto foremek o średnicy 8-9 cm).
8.FOREMKI WYKŁADAMY CIASTEM:
(musi przylegać do ścianek).
9.FOREMKI Z CIASTEM:
wkładamy do lodówki na 10-15 minut.
10.NASTĘPNIE UMIESZCZAMY JE:
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).
11.UPIECZONE CIASTO STUDZIMY,:
następnie wyjmujemy z foremek.
12.KREM CYTRYNOWY TYPU:
lemon curd Jaja z cukrem ubijamy na parze.
13.GDY CUKIER SIĘ:
rozpuści, dodajemy sok z cytryn .
14.CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY:
(za pomocą trzepaczki lub rózgi cukierniczej), doprowadzając krem do zgęstnienia.
15.MISKĘ Z PUSZYSTĄ:
już masą zdejmujemy z pary wodnej, chwilę mieszamy.
16.DO MASY DODAJEMY:
skórkę otartą z jednej cytryny, następnie bardzo miękkie masło, całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
17.ODSTAWIAMY KREM DO:
wystygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).
18.ŻEL DO OWOCÓW:
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.
19.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
wrzątku w garnku dodajemy cukier, sok z cytryny i napęczniałą żelatynę.
20.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia.
21.PRZYGOTOWANY ŻEL PRZECEDZAMY:
przez sitko do miski, odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce.
22.WYSTUDZONE I WYJĘTE:
z foremek ciasto wypełniamy kremem cytrynowym (nie przesadzajmy z jego ilością).
23.TARTALETKI DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI:
, malinami i borówkami , chłodzimy 10-15 minut w lodówce.
24.SCHŁODZONE OWOCE W:
tartaletkach smarujemy żelem i dekorujemy przekrojonymi na pół pistacjami.
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

KRUCHE CIASTO PISTACJOWE

Pistacje mielimy na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza.

3

MĄKĘ NA CIASTO

mieszamy ze zmielonymi pistacjami i cukrem trzcinowym.

4

DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,

zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników).

5

CIASTO ZAWIJAMY W

folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

6

SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm).

7

Z CIASTA WYCINAMY

koła o wielkości foremek jakimi dysponujemy (w przepisie użyto foremek o średnicy 8-9 cm).

8

FOREMKI WYKŁADAMY CIASTEM

(musi przylegać do ścianek).

9

FOREMKI Z CIASTEM

wkładamy do lodówki na 10-15 minut.

10

NASTĘPNIE UMIESZCZAMY JE

w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).

11

UPIECZONE CIASTO STUDZIMY,

następnie wyjmujemy z foremek.

12

KREM CYTRYNOWY TYPU

lemon curd Jaja z cukrem ubijamy na parze.

13

GDY CUKIER SIĘ

rozpuści, dodajemy sok z cytryn .

14

CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY

(za pomocą trzepaczki lub rózgi cukierniczej), doprowadzając krem do zgęstnienia.

15

MISKĘ Z PUSZYSTĄ

już masą zdejmujemy z pary wodnej, chwilę mieszamy.

16

DO MASY DODAJEMY

skórkę otartą z jednej cytryny, następnie bardzo miękkie masło, całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.

17

ODSTAWIAMY KREM DO

wystygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).

18

ŻEL DO OWOCÓW

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.

19

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

wrzątku w garnku dodajemy cukier, sok z cytryny i napęczniałą żelatynę.

20

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia.

21

PRZYGOTOWANY ŻEL PRZECEDZAMY

przez sitko do miski, odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce.

22

WYSTUDZONE I WYJĘTE

z foremek ciasto wypełniamy kremem cytrynowym (nie przesadzajmy z jego ilością).

23

TARTALETKI DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI

, malinami i borówkami , chłodzimy 10-15 minut w lodówce.

24

SCHŁODZONE OWOCE W

tartaletkach smarujemy żelem i dekorujemy przekrojonymi na pół pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3915,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

978,8 kcal

🥑

Tłuszcz

54,3 g

🌾

Węglowodany

103,8 g

🥬

Błonnik

21,4 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy