Makaron chow mein z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MAKARON WKŁADAMY
do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą.
PO OKOŁO 3
minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.
WOŁOWINĘ KROIMY W
niewielkie, cienkie paseczki.
W WOKU, DUŻEJ
patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
miski.
MARCHEWKĘ ORAZ POZBAWIONĄ
gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki.
DO GARNKA, W
którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę.
SMAŻYMY NA DUŻYM
ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty.
NASTĘPNIE DODAJEMY PAPRYKĘ
i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty.
NA KONIEC WRZUCAMY
kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia.
WARZYWA ŁĄCZYMY W
misce z mięsem.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju.
WRZUCAMY POSIEKANY CZOSNEK,
mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY
i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut.
JEŚLI TO KONIECZNE,
możemy dodać odrobinę wody.
NA KOŃCU DODAJEMY
przygotowane mięso i warzywa.
MIESZAMY, PODGRZEWAMY JESZCZE
przez chwilę i nakładamy do miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2311,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
577,9 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
61,1 g
Błonnik
27,8 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
Delikatny smak pomarańczy zamknięty w kruchych, wegańskich ciasteczkach bez glutenu przypomina o świętach i doskonale komponuje się ze słodyczą banana. Upiecz je i podziel się z bliskimi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!

Kuleczki tiramisu z kremem kawowym
Kuleczki tiramisu, czyli zdekonstruowane tiramisu w zupełnie nowej i wygodnej do podania formie. Skuś się na ten przysmak we włoskim stylu i zaskocz bliskich ciekawym deserem.

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!