psse-slupca.pl

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady • przepis • składniki • przygotowanie

Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady

Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 200 g
cukier puder - 60 g
czekolada gorzka - 200 g
jajko - 1 szt.
masło - 165 g
sól - 1 szczypta
truskawka - 500 g
mąka pszenna - 190 g
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.ROBIMY CIASTO:
125 g zimnego masła kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkiem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
2.FORMĘ WYKŁADAMY CIASTEM I PIECZEMY:
Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia o średnicy ok. 28 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 2 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli, grochu bądź kulkami ceramicznymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut. Papier do pieczenia i ziarna grochu usuwamy, spód pieczemy przez kolejne 10 minut, aż będzie chrupiący. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
200 g truskawek myjemy, szypułkujemy i kroimy w plasterki. Układamy na spodzie tarty. Obie czekolady osobno grubo siekamy. Każdą roztapiamy ze 100 ml śmietany w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy 20 g masła i mieszamy. Czekoladowe kremy lekko schładzamy, a następnie na zmianę przelewamy do formy z truskawkami. Za pomocą drewnianego patyczka lekko mieszamy warstwy jasnego i ciemnego kremu, tworząc wzór marmurkowy. Wstawiamy co najmniej na 4 godziny do lodówki do stężenia.
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROBIMY CIASTO

125 g zimnego masła kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkiem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

2

FORMĘ WYKŁADAMY CIASTEM I PIECZEMY

Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia o średnicy ok. 28 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 2 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli, grochu bądź kulkami ceramicznymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut. Papier do pieczenia i ziarna grochu usuwamy, spód pieczemy przez kolejne 10 minut, aż będzie chrupiący. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

200 g truskawek myjemy, szypułkujemy i kroimy w plasterki. Układamy na spodzie tarty. Obie czekolady osobno grubo siekamy. Każdą roztapiamy ze 100 ml śmietany w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy 20 g masła i mieszamy. Czekoladowe kremy lekko schładzamy, a następnie na zmianę przelewamy do formy z truskawkami. Za pomocą drewnianego patyczka lekko mieszamy warstwy jasnego i ciemnego kremu, tworząc wzór marmurkowy. Wstawiamy co najmniej na 4 godziny do lodówki do stężenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5008,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,4 kcal

🥑

Tłuszcz

27,8 g

🌾

Węglowodany

37,8 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl