psse-slupca.pl

Pieczona owsianka z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Pieczona owsianka z airfryera

Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rabarbar - 1 gałązka
syrop klonowy - 1 łyżka
płatki owsiane błyskawiczne - 55 g
mleko 3,2% - 250 ml
ekstrakt waniliowy - 0,5 łyżeczki
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY RABARBAR:
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry. Następnie przekładamy je do miseczki, polewamy syropem klonowym i całość mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ:
Płatki owsiane, mleko, ekstrakt waniliowy, cynamon i roztopione masło dokładnie ze sobą mieszamy. Do masy dodajemy ⅔ rabarbaru i ponownie mieszamy.
3.PIECZEMY OWSIANKĘ:
Owsiankę przelewamy do naczyń żaroodpornych. Ozdabiamy ją pozostałym rabarbarem i przygotowujemy w airfryerze, w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.
4.PODAJEMY OWSIANKĘ:
Gotową owsiankę możemy jeść od razu, jeszcze ciepłą lub ostudzić i podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem, masłem orzechowym lub owocami.
Pieczona owsianka z airfryera

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY RABARBAR

Rabarbar myjemy i kroimy w plastry. Następnie przekładamy je do miseczki, polewamy syropem klonowym i całość mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ

Płatki owsiane, mleko, ekstrakt waniliowy, cynamon i roztopione masło dokładnie ze sobą mieszamy. Do masy dodajemy ⅔ rabarbaru i ponownie mieszamy.

3

PIECZEMY OWSIANKĘ

Owsiankę przelewamy do naczyń żaroodpornych. Ozdabiamy ją pozostałym rabarbarem i przygotowujemy w airfryerze, w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.

4

PODAJEMY OWSIANKĘ

Gotową owsiankę możemy jeść od razu, jeszcze ciepłą lub ostudzić i podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem, masłem orzechowym lub owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

528,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

264,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

31,7 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy