psse-slupca.pl

Tarta kokosowa • przepis • składniki • przygotowanie

Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!

Tarta kokosowa

Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
mięta świeża - 2 g
truskawka - 100 g
cukier puder - 100 g
masło - 4 łyżki
wiórki kokosowe - 200 g
syrop klonowy - 3 łyżki
sok z limonki - 20 ml
nasiona chia - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 800 ml
mus kokosowy - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD:
Wiórki kokosowe łączymy w misce z cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło i ⅓ wiórków z cukrem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy resztę wiórków i mieszamy całość dłońmi.
2.PIECZEMY SPÓD:
Dno oraz boki formy wykładamy folią aluminiową, tak by wystawała poza naczynie. Możemy użyć dwóch płatów folii. Wykładamy przygotowaną wcześniej masę i dociskamy – mocno do dna i lekko do boków, tak by górne krawędzie ciasta pozostały puszyste. Boki ciasta nakrywamy wystającą folią, by się nie spaliły podczas pieczenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy w misce z resztą składników kremu. Miksujemy na gładką masę.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Krem rozprowadzamy równo na wystudzonym spodzie tarty. Dekorujemy z wierzchu owocami i listkami mięty lub bazylii.
Tarta kokosowa

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Wiórki kokosowe łączymy w misce z cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło i ⅓ wiórków z cukrem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy resztę wiórków i mieszamy całość dłońmi.

2

PIECZEMY SPÓD

Dno oraz boki formy wykładamy folią aluminiową, tak by wystawała poza naczynie. Możemy użyć dwóch płatów folii. Wykładamy przygotowaną wcześniej masę i dociskamy – mocno do dna i lekko do boków, tak by górne krawędzie ciasta pozostały puszyste. Boki ciasta nakrywamy wystającą folią, by się nie spaliły podczas pieczenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy w misce z resztą składników kremu. Miksujemy na gładką masę.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Krem rozprowadzamy równo na wystudzonym spodzie tarty. Dekorujemy z wierzchu owocami i listkami mięty lub bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3520,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

440,1 kcal

🥑

Tłuszcz

42 g

🌾

Węglowodany

33,1 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

2,3 g

Podobne przepisy