Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SCHAB O TEMPERATURZE
pokojowej oczyszczamy. DOPRAWIAMY BIAŁYM: pieprzem. KAŻDY PLASTER PRZECINAMY: na pół. ODSTAWIAMY NA: bok.
MIESZAMY 3 ŁYŻKI
mąki pszennej z mąką ziemniaczaną, sodą, solą, białym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
DODAJEMY JAJKO,
mieszamy.
STOPNIOWO DOLEWAMY PIWO
i mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
ODSTAWIAMY NA 5-10
minut.
KASZĘ JAGLANĄ MOCZYMY
15 minut w zimnej wodzie. GOTUJEMY.
ROZTAPIAMY NA PATELNI
100 g masła, dodajemy cukier, obrane jabłka, pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia, około 7-8 minut. UPRAŻONE JABŁKA ZDEJMUJEMY: z patelni.
DO POZOSTAŁEGO NA
patelni płynu dodajemy piwo, resztę masła, startą skórkę i sok z limonki.
REDUKUJEMY I DODAJEMY
kolendrę roztartą w moździerzu, kaszę oraz jabłka.
MIESZAMY, SMAŻYMY, AŻ
kasza wchłonie płyn. ODSTAWIAMY NA: bok.
KAWAŁKI SCHABU OBTACZAMY
w mące pszennej oraz cieście piwnym.
SMAŻYMY W GORĄCYM,
głębokim oleju. ODSĄCZAMY NA PAPIEROWYM: ręczniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3557,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
592,9 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
56,6 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!