psse-slupca.pl

Szaszłyki z klopsików po tajsku • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!

Szaszłyki z klopsików po tajsku

Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 60
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 75 g
cebula dymka - 3 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
imbir świeży - 5 szt.
jajko - 1 szt.
olej rzepakowy - 4 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
krewetki - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY KLOPSIKI:
Krewetki myjemy, osuszamy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Wszystko łączymy z mięsem mielonym, sosem sojowym i jajkiem. Dodajemy tyle bułki tartej, aby masę dało się formować. Lekko solimy i formujemy ok. 60 małych klopsików.
2.SMAŻYMY KLOPSIKI:
Klopsiki smażymy porcjami na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z każdej strony przez ok. 8 minut, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym.
3.PRZYGOTOWUJEMY SZASZŁYKI:
Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Warzywa smażymy na tej samej patelni co klopsiki przez ok. 3 minuty, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym. Na patyczki do szaszłyków nasuwamy każdorazowo po jednym klopsiku oraz kawałku dymki i papryki.
Szaszłyki z klopsików po tajsku

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 60

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY KLOPSIKI

Krewetki myjemy, osuszamy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Wszystko łączymy z mięsem mielonym, sosem sojowym i jajkiem. Dodajemy tyle bułki tartej, aby masę dało się formować. Lekko solimy i formujemy ok. 60 małych klopsików.

2

SMAŻYMY KLOPSIKI

Klopsiki smażymy porcjami na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z każdej strony przez ok. 8 minut, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym.

3

PRZYGOTOWUJEMY SZASZŁYKI

Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Warzywa smażymy na tej samej patelni co klopsiki przez ok. 3 minuty, a następnie osączamy na ręczniku kuchennym. Na patyczki do szaszłyków nasuwamy każdorazowo po jednym klopsiku oraz kawałku dymki i papryki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2166,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,5 g

🌾

Węglowodany

18,3 g

🥬

Błonnik

25,8 g

💪

Białko

25,8 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z klopsików po tajsku - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl