psse-slupca.pl

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką • przepis • składniki • przygotowanie

Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką

Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
gruszka - 1 szt.
miód - 3 łyżki
ocet balsamiczny - 100 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 70 g
rukola - 50 g
ser kozi - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu. Następnie figi studzimy i kroimy w plastry.
2.KROIMY I DOPRAWIAMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan kroimy na podłużne plastry o grubości do 1 cm. Plastry doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek. Plastry mieszamy tak, żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażan.
3.GRILLUJEMY BAKŁAŻAN:
Patelnię grillową smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni grillowej układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron.
4.ZWIJAMY ROLADKI:
Upieczone plastry bakłażana przekładamy na talerz. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. Bakłażan zwijamy w roladki. Roladki przekładamy na talerz.
Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu. Następnie figi studzimy i kroimy w plastry.

2

KROIMY I DOPRAWIAMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy na podłużne plastry o grubości do 1 cm. Plastry doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek. Plastry mieszamy tak, żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażan.

3

GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Patelnię grillową smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni grillowej układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron.

4

ZWIJAMY ROLADKI

Upieczone plastry bakłażana przekładamy na talerz. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. Bakłażan zwijamy w roladki. Roladki przekładamy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1884,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

25 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy