psse-slupca.pl

Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!

Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem

Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chili mielone - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 2 łyżeczki
papryka mielona słodka - 3 łyżeczki
tymianek suszony - 1,5 łyżeczki
pieprz cayenne - 2 łyżeczki
łosoś filet, bez skóry - 3 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 0,25 łyżeczki
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
pomidory krojone z puszki - 400 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
ryż basmati - 250 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1,5 łyżeczki
syrop klonowy - 2 łyżki
bazylia świeża - 5 g
cytryna - 1 szt.
świeży koperek - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DOMOWĄ PRZYPRAWĘ CAJUN:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej przyprawy cajun mieszamy ze sobą.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do miseczki dodajemy gotową przyprawę cajun, syrop klonowy, słodką i wędzoną paprykę, sól, sok z cytryny i oliwę.
3.PIECZEMY RYBY:
Filety układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy marynatą. Tak przygotowanego łososia pieczemy przez ok. 12 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY RYŻ POMIDOROWY:
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano. Całość smażymy ok. 1 minuty na średnim ogniu.
5.PODAJEMY RYBĘ:
Koperek dość drobno siekamy. Gotowy ryż pomidorowy nakładamy na półmisek, na nim układamy upieczone filety, które obficie posypujemy koperkiem. Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy razem z rybą. Wyciskamy odrobinę soku do smaku bezpośrednio przed jedzeniem.
Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DOMOWĄ PRZYPRAWĘ CAJUN

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej przyprawy cajun mieszamy ze sobą.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miseczki dodajemy gotową przyprawę cajun, syrop klonowy, słodką i wędzoną paprykę, sól, sok z cytryny i oliwę.

3

PIECZEMY RYBY

Filety układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy marynatą. Tak przygotowanego łososia pieczemy przez ok. 12 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY RYŻ POMIDOROWY

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano. Całość smażymy ok. 1 minuty na średnim ogniu.

5

PODAJEMY RYBĘ

Koperek dość drobno siekamy. Gotowy ryż pomidorowy nakładamy na półmisek, na nim układamy upieczone filety, które obficie posypujemy koperkiem. Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy razem z rybą. Wyciskamy odrobinę soku do smaku bezpośrednio przed jedzeniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2802,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

934,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

103,4 g

🥬

Błonnik

52,4 g

💪

Białko

52,4 g

Podobne przepisy