psse-slupca.pl

Szarpane boczniaki à la pulled pork • przepis • składniki • przygotowanie

Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.

Szarpane boczniaki à la pulled pork

Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
sezam czarny - 2 szczypty
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
boczniaki - 500 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
chili mielone - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
przecier pomidorowy - 0,5 niepełna szklanka
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżka
woda - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.SZARPIEMY BOCZNIAKI:
Boczniaki szarpiemy za pomocą widelca wzdłuż blaszek, tak by strukturą przypominały szarpaną wieprzowinę (pulled pork).
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy poszarpane boczniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy całość ok. 2-3 minut.
3.GOTUJEMY BOCZNIAKI W SOSIE:
Do boczniaków przesmażonych z cebulą i czosnkiem dodajemy pozostałe składniki dania: przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy i wodę. Doprawiamy chili, papryką, solą i pieprzem.
4.PODAJEMY BOCZNIAKI:
Gotowe boczniaki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. na domowych gofrach kukurydzianych, na bagietce, w bułeczkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach lub z ugotowanym ryżem.
Szarpane boczniaki à la pulled pork

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZARPIEMY BOCZNIAKI

Boczniaki szarpiemy za pomocą widelca wzdłuż blaszek, tak by strukturą przypominały szarpaną wieprzowinę (pulled pork).

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy poszarpane boczniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy całość ok. 2-3 minut.

3

GOTUJEMY BOCZNIAKI W SOSIE

Do boczniaków przesmażonych z cebulą i czosnkiem dodajemy pozostałe składniki dania: przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy i wodę. Doprawiamy chili, papryką, solą i pieprzem.

4

PODAJEMY BOCZNIAKI

Gotowe boczniaki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. na domowych gofrach kukurydzianych, na bagietce, w bułeczkach drożdżowych z dodatkiem świeżej sałatki, na plackach lub z ugotowanym ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

842,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,5 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

16,7 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy