psse-slupca.pl

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką

Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 200 ml
cebula dymka - 4 szt.
chili mielone - 1 szczypta
curry - 2 łyżeczki
papryka czerwona - 3 szt.
kurczak filety z piersi - 500 g
jogurt naturalny - 200 g
papryka żółta - 2 szt.
sól - 1 szczypta
ryż basmati - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FILETY Z:
kurczaka myjemy i osuszamy.
2.JOGURT MIESZAMY Z:
curry, solą i chili, marynujemy w nim kurczaka co najmniej przez 2 godziny w lodówce.
3.KURCZAKA OSĄCZAMY I:
pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 20 minut.
4.DYMKI OCZYSZCZAMY I:
kroimy w krążki.
5.PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY:
nasion i kroimy w drobną kostkę.
6.OBA SKŁADNIKI GOTUJEMY:
w gorącym bulionie warzywnym przez 5 minut, aż będą miękkie, wyjmujemy i osączamy.
7.ROSÓŁ UZUPEŁNIAMY WODĄ:
do 400 ml, zagotowujemy i gotujemy w nim ryż mniej więcej przez 12 minut pod przykryciem, aż będzie miękki.
8.WARZYWA DODAJEMY DO:
ryżu, doprawiamy do smaku i podajemy z kurczakiem.
Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FILETY Z

kurczaka myjemy i osuszamy.

2

JOGURT MIESZAMY Z

curry, solą i chili, marynujemy w nim kurczaka co najmniej przez 2 godziny w lodówce.

3

KURCZAKA OSĄCZAMY I

pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C mniej więcej przez 20 minut.

4

DYMKI OCZYSZCZAMY I

kroimy w krążki.

5

PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY

nasion i kroimy w drobną kostkę.

6

OBA SKŁADNIKI GOTUJEMY

w gorącym bulionie warzywnym przez 5 minut, aż będą miękkie, wyjmujemy i osączamy.

7

ROSÓŁ UZUPEŁNIAMY WODĄ

do 400 ml, zagotowujemy i gotujemy w nim ryż mniej więcej przez 12 minut pod przykryciem, aż będzie miękki.

8

WARZYWA DODAJEMY DO

ryżu, doprawiamy do smaku i podajemy z kurczakiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2103,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

350,6 kcal

🥑

Tłuszcz

2,3 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

25,4 g

💪

Białko

25,4 g

Podobne przepisy