Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch z zielonym ogonkiem, przekrawamy paprykę na pół i usuwamy gniazdo nasienne wraz z białymi błonkami. Układamy połówki papryki skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C (skóra powinna się delikatnie spalić). Studzimy i obieramy paprykę ze skórki.
KROIMY WARZYWA
Upieczoną paprykę kroimy w paski. Bakłażana myjemy, osuszamy i wraz ze skórką kroimy w wąskie paski.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
SMAŻYMY PAPRYKĘ I BAKŁAŻANA
Czosnek siekamy w plasterki i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy bakłażana, smażymy około 2 minut. Dodajemy paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy.
ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAKARONEM I RUKOLĄ
Do warzyw na patelni dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy solą i świeżym, grubo zmielonym pieprzem. Mieszamy. W ostatnim momencie dodajemy posiekaną rukolę.
SERWUJEMY DANIE
Przekładamy gotowe danie na talerze. Na wierzchu każdej porcji układamy kawałki gorgonzoli, plastry szynki i skrapiamy płynnym miodem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2652,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
663,2 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
85,7 g
Błonnik
28,8 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Pizza hawajska
Jedni kochają ten smak, inni go unikają. Ananas na pizzy budzi kontrowersje, jednak nasza pizza jest fantastyczna i przekona każdego do tego połączenia. Tutaj po prostu liczy się wyjątkowy smak ciasta wg przepisu Kingi.

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!