Strudel z jabłkami i makiem • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Z pozostałego cukru, 70 g masła, jajka, mąki, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
STRUDEL NADZIEWAMY MAKIEM
Rodzynki, mak, kwaśną śmietanę i cynamon mieszamy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Roztapiamy pozostałe masło. Ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Cienko rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta (ok. 60 x 40 cm). Smarujemy odrobiną masła. Na cieście rozkładamy wzdłuż mieszankę z makiem, a następnie obkładamy plasterkami jabłek. Wąskie boki ciasta składamy i strudel zwijamy wzdłuż.
PIECZEMY STRUDEL
Ciasto układamy w formie litery U na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Strudel smarujemy masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. W połowie czasu pieczenia ponownie smarujemy masłem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5538 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
369,2 kcal
Tłuszcz
19,9 g
Węglowodany
42,5 g
Błonnik
7,7 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!