psse-slupca.pl

Ciasto ze śliwkami i kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śliwka - 500 g
jajko - 5 szt.
cynamon - 3,5 g
proszek do pieczenia - 4 g
cukier puder - 4 g
ekstrakt waniliowy - 2 g
mąka pszenna - 125 g
cukier - 60 g
masło - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJAMI:
Do dużej miski włóż masło, a następnie dodaj do niego cukier (180 g). Składniki ucieraj na gładką, puszystą masę. Dodaj do masy aromat waniliowy i wymieszaj. Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając dobrze po każdym dodaniu.
2.DODAJEMY MĄKĘ:
Dodaj do masy całą mąkę oraz proszek do pieczenia —  rób to stopniowo, cały czas mieszając.
3.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Zwiń ciasto w kulkę i rozwałkuj je na kształt prostokąta. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie włóż do niej rozwałkowane ciasto. Odstaw ciasto na bok i przejdź do zrobienia kruszonki.
4.DODAJEMY SKŁADNIKI:
W misce połącz ze sobą mąkę oraz cukier. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Czystymi dłońmi rozgnieć masło pomiędzy palcami, tak aby połączyło się z mąką i cukrem w drobną, grudkowatą kruszonkę.
6.KROIMY ŚLIWKI:
Śliwki umyj, osusz, a potem przekrój na pół i wyciągnij z nich pestki.
7.UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE:
Ułóż śliwki na wierzchu ciasta przekrawaną stroną do góry, a potem posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem.
8.POSYPUJEMY KRUSZONKĄ:
Posyp ciasto ze śliwkami kruszonką, tak aby pokryła całą jego powierzchnię.
9.PIECZEMY CIASTO:
Wsadź blaszkę do pieca na 35 minut. Piecz, aż ciasto zrobi się złociste.
10.STUDZIMY CIASTO:
Wyjmij ciasto z pieca i ostudź. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJAMI

Do dużej miski włóż masło, a następnie dodaj do niego cukier (180 g). Składniki ucieraj na gładką, puszystą masę. Dodaj do masy aromat waniliowy i wymieszaj. Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając dobrze po każdym dodaniu.

2

DODAJEMY MĄKĘ

Dodaj do masy całą mąkę oraz proszek do pieczenia —  rób to stopniowo, cały czas mieszając.

3

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Zwiń ciasto w kulkę i rozwałkuj je na kształt prostokąta. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie włóż do niej rozwałkowane ciasto. Odstaw ciasto na bok i przejdź do zrobienia kruszonki.

4

DODAJEMY SKŁADNIKI

W misce połącz ze sobą mąkę oraz cukier. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Czystymi dłońmi rozgnieć masło pomiędzy palcami, tak aby połączyło się z mąką i cukrem w drobną, grudkowatą kruszonkę.

6

KROIMY ŚLIWKI

Śliwki umyj, osusz, a potem przekrój na pół i wyciągnij z nich pestki.

7

UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE

Ułóż śliwki na wierzchu ciasta przekrawaną stroną do góry, a potem posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem.

8

POSYPUJEMY KRUSZONKĄ

Posyp ciasto ze śliwkami kruszonką, tak aby pokryła całą jego powierzchnię.

9

PIECZEMY CIASTO

Wsadź blaszkę do pieca na 35 minut. Piecz, aż ciasto zrobi się złociste.

10

STUDZIMY CIASTO

Wyjmij ciasto z pieca i ostudź. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5843 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

292,1 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

35,9 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl