psse-slupca.pl

Wieprzowina z warzywami z woka • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Wieprzowina z warzywami z woka

Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion wieprzowy - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
imbir świeży - 10 g
marchew - 2 szt.
olej słonecznikowy - 1 łyżka
ryż jaśminowy - 350 g
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
polędwica wieprzowa - 120 g
kiełki fasoli mung - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE RYŻ GOTUJEMY:
we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
2.STEKI MYJEMY, OSUSZAMY:
i kroimy w paski o szerokości ok. 1 CM.
3.CEBULĘ, CZOSNEK I:
imbir obieramy i siekamy.
4.MARCHEW OBIERAMY, CUKINIĘ:
oczyszczamy, oba składniki kroimy w cienkie paski. KIEŁKI MYJEMY I: osączamy.
5.PASKI STEKÓW PODSMAŻAMY:
z wszystkich stron na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
6.CEBULĘ, CZOSNEK I:
imbir podsmażamy na tłuszczu pozostałym z wcześniejszego smażenia przez 1-2 minuty.
7.DODAJEMY PASKI MARCHWI,:
cukinii i smażymy przez 1-2 minuty, mieszając.
8.DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM,:
dodajemy bulion i zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 3-4 minuty.
9.DODAJEMY KIEŁKI I:
mięso, podgrzewamy. PODAJEMY Z: ryżem.
Wieprzowina z warzywami z woka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE RYŻ GOTUJEMY

we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2

STEKI MYJEMY, OSUSZAMY

i kroimy w paski o szerokości ok. 1 CM.

3

CEBULĘ, CZOSNEK I

imbir obieramy i siekamy.

4

MARCHEW OBIERAMY, CUKINIĘ

oczyszczamy, oba składniki kroimy w cienkie paski. KIEŁKI MYJEMY I: osączamy.

5

PASKI STEKÓW PODSMAŻAMY

z wszystkich stron na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.

6

CEBULĘ, CZOSNEK I

imbir podsmażamy na tłuszczu pozostałym z wcześniejszego smażenia przez 1-2 minuty.

7

DODAJEMY PASKI MARCHWI,

cukinii i smażymy przez 1-2 minuty, mieszając.

8

DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM,

dodajemy bulion i zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 3-4 minuty.

9

DODAJEMY KIEŁKI I

mięso, podgrzewamy. PODAJEMY Z: ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1673,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

418,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

81,4 g

🥬

Błonnik

14,7 g

💪

Białko

14,7 g

Podobne przepisy