psse-slupca.pl

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna, warzywna zupa pełna ziół. Rozsmakuj się w śródziemnomorskich aromatach!

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego

Pyszna, warzywna zupa pełna ziół. Rozsmakuj się w śródziemnomorskich aromatach!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 850 ml
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała z puszki - 800 g
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 200 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
cząber - 4 szt.
fenkuł - 500 g
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Usuwamy głąby kopru, a bulwy kroimy w poprzek na cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy na kawałki.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Cząber, 1 łodygę szałwii i liść laurowy związujemy nicią i dodajemy do warzyw wraz z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
3.SMAŻYMY LIŚCIE SZAŁWII:
Fasolę odcedzamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Zioła usuwamy, zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Usuwamy głąby kopru, a bulwy kroimy w poprzek na cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy na kawałki.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Cząber, 1 łodygę szałwii i liść laurowy związujemy nicią i dodajemy do warzyw wraz z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

3

SMAŻYMY LIŚCIE SZAŁWII

Fasolę odcedzamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Zioła usuwamy, zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1915,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

239,4 kcal

🥑

Tłuszcz

3,3 g

🌾

Węglowodany

44,9 g

🥬

Błonnik

10,5 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl