psse-slupca.pl

Śledź marynowany po mazursku • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Śledź marynowany po mazursku

Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
olej rzepakowy - 2 łyżki
śledzie matiasy - 10 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
bulion grzybowy - 100 ml
grzyby suszone - 30 g
cebula - 2 szt.
cukier - 3 łyżki
goździki - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ocet winny - 250 ml
sól - 1 łyżka
woda - 750 ml
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WODĘ, OCET, CUKIER I:
przyprawy zagotowujemy. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w grube krążki cebulę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.
2.UMYTE, OSUSZONE TUSZKI ŚLEDZI:
pozbawiamy struny grzbietowej oraz ości. Połowę śledzi pozostawiamy w całości, razem z ogonkami. Z drugiej połowy odcinamy płetwę i dzielimy każdą rybę na dwa płaty. Śledzie rozkładamy na desce skórą do dołu, mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Filety obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3.SUSZONE GRZYBY GOTUJEMY W:
250 ml wody. Studzimy. Osączone grzyby drobno kroimy. Wywar przelewamy do słoiczka. Do pozostałej ilości zalewy octowej dodajemy łyżkę posiekanych grzybów (ilość w zależności od upodobań) oraz 100 ml wywaru, zagotowujemy. Smażone śledzie z płetwami układamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą grzybową (wraz z cebulą i ziołami). Zawijamy w folię spożywczą, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Śledź marynowany po mazursku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WODĘ, OCET, CUKIER I

przyprawy zagotowujemy. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w grube krążki cebulę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.

2

UMYTE, OSUSZONE TUSZKI ŚLEDZI

pozbawiamy struny grzbietowej oraz ości. Połowę śledzi pozostawiamy w całości, razem z ogonkami. Z drugiej połowy odcinamy płetwę i dzielimy każdą rybę na dwa płaty. Śledzie rozkładamy na desce skórą do dołu, mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Filety obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

3

SUSZONE GRZYBY GOTUJEMY W

250 ml wody. Studzimy. Osączone grzyby drobno kroimy. Wywar przelewamy do słoiczka. Do pozostałej ilości zalewy octowej dodajemy łyżkę posiekanych grzybów (ilość w zależności od upodobań) oraz 100 ml wywaru, zagotowujemy. Smażone śledzie z płetwami układamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą grzybową (wraz z cebulą i ziołami). Zawijamy w folię spożywczą, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2808 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

702 kcal

🥑

Tłuszcz

43,2 g

🌾

Węglowodany

25,6 g

🥬

Błonnik

52 g

💪

Białko

52 g

Podobne przepisy