Spaghetti z pesto z brokułu • przepis • składniki • przygotowanie
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Kwiat brokułu kroimy na małe różyczki, odkładamy je na bok. Pokrojoną w kostkę łodygę brokułu łączymy w naczyniu blendera z rozgniecionym czosnkiem, filetami anchois, pistacjami, natką pietruszki i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę i świeżą bazylię, blendujemy całość na jednolitą masę.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
PRZYGOTOWUJEMY CHLEBOWĄ POSYPKĘ
Pokruszony czerstwy chleb, ser i świeżą bazylię mielemy za pomocą blendera, aż do uzyskania drobnej posypki.
BLANSZUJEMY BROKUŁ
Różyczki brokułu blanszujemy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy makaron, podlewamy go odrobiną wody z gotowania i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY MAKARON
Niewielką ilość pesto wykładamy na spód talerza, na którym umieszczamy porcję makaronu. Na wierzch wykładamy kolejną porcję pesto, a całość posypujemy chrupkim chlebkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1686,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
843,4 kcal
Tłuszcz
45,5 g
Węglowodany
82,9 g
Błonnik
28,9 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka zielenina z grilla
Grillowane warzywa w duecie z puszystym pieczywem, a do tego świeże oregano i oliwa z oliwek. To kanapka na każdą okazję!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!

Ciasto z porzeczkami i bezą
Lekkie ciasto, porzeczki i chrupiąca beza – to połączenie zachwyci zarówno fanów bezy, jak i ciast z owocami.

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!