psse-slupca.pl

Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawne bubble waffles to świetny pomysł na lunch lub niecodzienne śniadanie! Jajko, świeże warzywa i oliwki zawinięte w gofrowy rożek to połączenie, które pokochasz!

Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami

Wytrawne bubble waffles to świetny pomysł na lunch lub niecodzienne śniadanie! Jajko, świeże warzywa i oliwki zawinięte w gofrowy rożek to połączenie, które pokochasz!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
oliwki czarne - 100 g
pomidor czerwony - 2 szt.
ogórek - 1 szt.
sałata lodowa - 340 g
jajko - 2 szt.
mleko - 575 ml
olej - 70 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 510 g
masło - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES:
Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES:
Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.
3.SMAŻYMY JAJKA:
Jajka smażymy na maśle na rozgrzanej patelni do momentu, w którym żółtka zaczną gęstnieć.
4.SKŁADAMY BUBBLE WAFFLES:
Na wystudzonych gofrach układamy kolejno: sałatę, pomidor i ogórek pokrojone w plastry, pokrojone oliwki i sadzone jajko. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES

Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES

Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.

3

SMAŻYMY JAJKA

Jajka smażymy na maśle na rozgrzanej patelni do momentu, w którym żółtka zaczną gęstnieć.

4

SKŁADAMY BUBBLE WAFFLES

Na wystudzonych gofrach układamy kolejno: sałatę, pomidor i ogórek pokrojone w plastry, pokrojone oliwki i sadzone jajko. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3604,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

600,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,2 g

🌾

Węglowodany

73,3 g

🥬

Błonnik

19,8 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy

Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl