psse-slupca.pl

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym

Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 2 szt.
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
curry - 1 łyżeczka
ryż biały - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
olej sezamowy - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
kumin - 1 szczypta
kolendra suszona - 1 szczypta
papryka mielona ostra - 1 szczypta
papryka żółta - 1 szt.
cebula - 1 szt.
groszek z marchewką, mrożony - 0,5 szkl
imbir mielony - 1 łyżeczka
sól -
sezam biały - 80 g
ząbek czosnku - 2 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
majonez - 150 g
musztarda dijon - 1 łyżeczka
cebula dymka - 1 pęczek
awokado - 1 szt.
śmietana kwaśna - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i doprawiamy wędzoną papryką, curry, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Wnętrze frytkownicy beztłuszczowej wykładamy papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuwamy go, aby powstały dziurki. Do tak przygotowanej frytkownicy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy go w temp. 200°C przez ok. 8 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY RYŻ:
Do ugotowanego ryżu dodajemy oliwę, olej sezamowy, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i wraz z mrożonymi warzywami dodajemy je do ryżu. Czosnek wyciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Ryż ponownie mieszamy.
4.PODSMAŻAMY RYŻ Z MIĘSEM:
Ryż z warzywami przekładamy do podsmażonego kurczaka i delikatnie mieszamy. Całość ponownie smażymy przez w temp. 200°C przez ok. 5 minut we frytkownicy beztłuszczowej, aż składniki nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS SEZAMOWY:
Sezam podprażamy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotego koloru. Następnie ¾ sezamu przesypujemy do rozdrabniacza i rozdrabniamy. Do sezamu dodajemy czosnek oraz dolewamy sos sojowy i sok z cytryny. Całość miksujemy, aż powstanie pasta. Gotową pastę łączymy z majonezem i musztardą. Na koniec do sosu sezamowego dodajemy odłożony wcześniej sezam i ponownie mieszamy.
6.ZAPIEKAMY RYŻ Z SOSEM:
Ryż i mięso usmażone we frytkownicy beztłuszczowej ozdabiamy kilkoma kleksami sosu sezamowego i całość ponownie zapiekamy w temp. 200°C przez ok. 5 minut.
7.PODAJEMY DANIE:
Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dymkę siekamy. Gotowy ryż wykładamy na talerze, ozdabiamy kleksami śmietany, awokado i dymką.
Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i doprawiamy wędzoną papryką, curry, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Wnętrze frytkownicy beztłuszczowej wykładamy papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuwamy go, aby powstały dziurki. Do tak przygotowanej frytkownicy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy go w temp. 200°C przez ok. 8 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY RYŻ

Do ugotowanego ryżu dodajemy oliwę, olej sezamowy, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i wraz z mrożonymi warzywami dodajemy je do ryżu. Czosnek wyciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Ryż ponownie mieszamy.

4

PODSMAŻAMY RYŻ Z MIĘSEM

Ryż z warzywami przekładamy do podsmażonego kurczaka i delikatnie mieszamy. Całość ponownie smażymy przez w temp. 200°C przez ok. 5 minut we frytkownicy beztłuszczowej, aż składniki nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS SEZAMOWY

Sezam podprażamy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotego koloru. Następnie ¾ sezamu przesypujemy do rozdrabniacza i rozdrabniamy. Do sezamu dodajemy czosnek oraz dolewamy sos sojowy i sok z cytryny. Całość miksujemy, aż powstanie pasta. Gotową pastę łączymy z majonezem i musztardą. Na koniec do sosu sezamowego dodajemy odłożony wcześniej sezam i ponownie mieszamy.

6

ZAPIEKAMY RYŻ Z SOSEM

Ryż i mięso usmażone we frytkownicy beztłuszczowej ozdabiamy kilkoma kleksami sosu sezamowego i całość ponownie zapiekamy w temp. 200°C przez ok. 5 minut.

7

PODAJEMY DANIE

Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dymkę siekamy. Gotowy ryż wykładamy na talerze, ozdabiamy kleksami śmietany, awokado i dymką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2861,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1430,6 kcal

🥑

Tłuszcz

108,4 g

🌾

Węglowodany

61,5 g

🥬

Błonnik

16,8 g

💪

Białko

59 g

Podobne przepisy