Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SZPARAGI
Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki. Na patelnię z roztopionym masłem wykładamy szparagi. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy ok. 5 minut.
WYDRĄŻAMY BUŁKI
Z bułek odcinamy górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do warzyw dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zredukuje.
FASZERUJEMY I PIECZEMY BUŁKI
Farsz nakładamy do wydrążonych bułek. Do każdej bułki wbijamy na farsz 1 jajko. Całość oprószamy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1814 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
362,8 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
29,6 g
Błonnik
1,7 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mizeria
Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Najlepsza babka majonezowa
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!