psse-slupca.pl

Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem • przepis • składniki • przygotowanie

Purée z dojrzałych brzoskwiń w zestawieniu z nutą melisy cytrynowej – doskonała propozycja na letnie orzeźwienie!

Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem

Purée z dojrzałych brzoskwiń w zestawieniu z nutą melisy cytrynowej – doskonała propozycja na letnie orzeźwienie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

arbuz - 200 g
brzoskwinia - 750 g
cukier puder - 4 łyżki
cukier wanilinowy - 1 paczka
sok z cytryny - 2 łyżeczki
melisa cytrynowa - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.BRZOSKWINIE OBIERAMY ZE:
skórki (twarde owoce wcześniej zalewamy na krótko wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą).
2.MIĄŻSZ ODDZIELAMY OD:
pestki i miksujemy z cukrem waniliowym.
3.OBRYWAMY LIŚCIE Z:
2 łodyg melisy cytrynowej, drobno siekamy, doprawiamy nimi oraz cukrem pudrem i sokiem cytrynowym purée z brzoskwiń.
4.PRZELEWAMY DO PŁASKIEJ:
miski i wkładamy do zamrażarki.
5.GDY MASA ZACZNIE:
się zamrażać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu.
6.KILKA RAZY POWTARZAMY,:
aż sorbet będzie całkowicie zamrożony (lub przygotowujemy według instrukcji załączonej do maszyny do lodów).
7.PRZED PODANIEM Z:
arbuza usuwamy nasiona, miąższ wykrawamy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
8.SORBET PORCJUJEMY DO:
salaterek, podajemy posypany kostkami melona i pozostałymi liśćmi melisy.
9.WSKAZÓWKA:
PURÉE POWINNO: być dość słodkie, ponieważ po zamrożeniu traci ono na swoim słodkim smaku.
Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BRZOSKWINIE OBIERAMY ZE

skórki (twarde owoce wcześniej zalewamy na krótko wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą).

2

MIĄŻSZ ODDZIELAMY OD

pestki i miksujemy z cukrem waniliowym.

3

OBRYWAMY LIŚCIE Z

2 łodyg melisy cytrynowej, drobno siekamy, doprawiamy nimi oraz cukrem pudrem i sokiem cytrynowym purée z brzoskwiń.

4

PRZELEWAMY DO PŁASKIEJ

miski i wkładamy do zamrażarki.

5

GDY MASA ZACZNIE

się zamrażać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu.

6

KILKA RAZY POWTARZAMY,

aż sorbet będzie całkowicie zamrożony (lub przygotowujemy według instrukcji załączonej do maszyny do lodów).

7

PRZED PODANIEM Z

arbuza usuwamy nasiona, miąższ wykrawamy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

8

SORBET PORCJUJEMY DO

salaterek, podajemy posypany kostkami melona i pozostałymi liśćmi melisy.

9

WSKAZÓWKA

PURÉE POWINNO: być dość słodkie, ponieważ po zamrożeniu traci ono na swoim słodkim smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

466,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

116,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

28,8 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2,1 g

Podobne przepisy