Wielkanocna babka ponczowa • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI
zalej letnią wodą i odstaw, by zmiękły.
MASŁO WYJMIJ Z
lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
CIASTO DO MISKI
przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie.
ROBIMY ROZCZYN. DROŻDŻE UCIERAMY Z
cukrem.
DO ZAGŁĘBIENIA W
mące wlewamy ciepłe mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
MARGARYNĘ PODGRZEWAMY DO
momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
JAJKA UBIJAMY I
wlewamy je do naczynia z rozczynem.
DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI
oraz cukier wanilinowy.
WYRABIAMY CIASTO.
GDY SKŁADNIKI SIĘ
połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone wcześniej, posiekane rodzynki. PONOWNIE WYRABIAMY: ciasto.
NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE
do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEKŁADAMY
do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. PO UPIECZENIU BABKI: studzimy.
PONCZ WSZYSTKIE SKŁADNIKI
zagotowujemy.
NASTĘPNIE ZAGOTOWANY PONCZ
przestudzamy do temperatury około 40°C.
W PRZESTUDZONYM PONCZU
zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. BABKI POZOSTAWIAMY AŻ: odciekną.
NASTĘPNIE ZAGOTOWUJEMY DŻEM
i smarujemy nim babki.
KREM CYTRYNOWY W
misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem.
NASTĘPNIE MISKĘ WKŁADAMY
do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
GDY CUKIER SIĘ
rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny.
CAŁY CZAS ENERGICZNIE
mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia.
PO ZGĘSTNIENIU, DODAJEMY
miękkie masło.
MISKĘ ZDEJMUJEMY Z
garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła.
KREM ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
BABKI PONCZOWE OZDABIAMY
kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4882 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
976,4 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
143,3 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Smoothie z wodą kokosową
Zobacz, jak wykorzystać wodę kokosową do przygotowania smoothie! Z dodatkiem mango, truskawek i jogurtu naturalnego.

2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe zajączki
Drożdżowe zajączki z nutą wanilii i szafranu osłodzą każde świąteczne biesiadowanie przy wspólnym stole!

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!