psse-slupca.pl

Śliwki pod kruszonką migdałową • przepis • składniki • przygotowanie

Kruszonka migdałowa to świetna alternatywa dla tej klasycznej. Sięgnij również po przepis na śliwki pod migdałową kruszonką!

Śliwki pod kruszonką migdałową

Kruszonka migdałowa to świetna alternatywa dla tej klasycznej. Sięgnij również po przepis na śliwki pod migdałową kruszonką!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śliwka - 400 g
cukier - 2 łyżki
cukier puder - 80 g
cynamon - 2 szczypty
mąka pszenna - 60 g
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
masło - 100 g
mąka migdałowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
naczynia żaroodporne do zapiekania piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C KRUSZONKA MIGDAŁOWA Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy zmielone migdały (lub mączkę migdałową) i skórkę otartą z pomarańczy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. ŚLIWKI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier . Gdy się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodajemy śliwki pokrojone w cząstki. Karmelizujemy ok. 5-7 minut, aż owoce delikatnie zmiękną. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Skarmelizowane śliwki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu migdałową kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Śliwki pod kruszonką migdałową

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

naczynia żaroodporne do zapiekania piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C KRUSZONKA MIGDAŁOWA Mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy zmielone migdały (lub mączkę migdałową) i skórkę otartą z pomarańczy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Całość wyrabiamy, aż składniki połączą się w drobne okruszki i większe grudki. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. ŚLIWKI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier . Gdy się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodajemy śliwki pokrojone w cząstki. Karmelizujemy ok. 5-7 minut, aż owoce delikatnie zmiękną. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Skarmelizowane śliwki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu migdałową kruszonką tak, by w całości przykryła owoce. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185-190°C. Kruszonka powinna nabrać ładnego złotego koloru.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1843,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1843,4 kcal

🥑

Tłuszcz

111,1 g

🌾

Węglowodany

193 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

22,2 g

Podobne przepisy