psse-slupca.pl

Wegańskie sernikobrownie • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.

Wegańskie sernikobrownie

Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 100 g
kakao - 120 g
oliwa z oliwek - 125 ml
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ksylitol - 100 g
mąka orkiszowa - 130 g
malina - 100 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
syrop klonowy - 2 łyżki
wanilia - 3 g
mleczko kokosowe - 230 ml
orzech nerkowca - 240 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, sól, proszek do pieczenia, ksylitol, mielone siemię lniane i kakao. Mieszamy.
2.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
W osobnej misce łączymy mokre składniki ciasta: mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy całość za pomocą rózgi.
4.PIECZEMY SPÓD CIASTA:
Masę na spód brownie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy.
5.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ „SEROWĄ”:
Namoczone orzechy nerkowca dobrze odsączamy i łączymy w misce z mleczkiem kokosowym. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, syrop klonowy i nasionka z laski wanilii.
6.PIECZEMY SERNIKOBROWNIE:
Masę „sernikową” przelewamy na podpieczony spód brownie, wyrównujemy. Na wierzchu układamy świeże maliny.
Wegańskie sernikobrownie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, sól, proszek do pieczenia, ksylitol, mielone siemię lniane i kakao. Mieszamy.

2

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

W osobnej misce łączymy mokre składniki ciasta: mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy całość za pomocą rózgi.

4

PIECZEMY SPÓD CIASTA

Masę na spód brownie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy.

5

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ „SEROWĄ”

Namoczone orzechy nerkowca dobrze odsączamy i łączymy w misce z mleczkiem kokosowym. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, syrop klonowy i nasionka z laski wanilii.

6

PIECZEMY SERNIKOBROWNIE

Masę „sernikową” przelewamy na podpieczony spód brownie, wyrównujemy. Na wierzchu układamy świeże maliny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4809,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

400,8 kcal

🥑

Tłuszcz

28,2 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Wegańskie sernikobrownie - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl