psse-slupca.pl

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą

Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 200 ml
drożdże świeże - 25 g
cukier - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 415 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ser gorgonzola z mascarpone i orzechami - 170 g
łosoś wędzony - 200 g
świeży koperek - 0,5 pęczka
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY MLEKO:
Mleko podgrzewamy w pojemniku miksującym termorobota MC Smart, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 40°C / czas: 2 minuty.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Do podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy za pomocą kopystki, przykrywamy pokrywą i zostawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Kiedy drożdże zaczną pracować, do pojemnika miksującego dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie / miękkie ciasto / czas: 2 minuty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NADZIENIA:
Koperek dość drobno siekamy, a jajko bełtamy.
5.NADZIEWAMY CIASTO:
Łososia kroimy w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Następnie rozsmarowujemy na nim ser gorgonzola z mascarpone, na jednym z dłuższych boków zostawiając ok. 2 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto oprószamy koperkiem i układamy na nim płaty wędzonego łososia.
6.ZAWIJAMY I ZAPLATAMY CIASTO:
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby ciastem pozostawionym bez nadzienia skleić rulon. Rulon nacinamy wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm od góry i rozkładamy tak, aby pokazało się nadzienie. Obie części ciasta zaplatamy w warkocz i następnie sklejamy w wieniec. Gotowy wieniec przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
7.PIECZEMY WIENIEC:
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wieniec przed podaniem delikatnie studzimy.
Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY MLEKO

Mleko podgrzewamy w pojemniku miksującym termorobota MC Smart, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 40°C / czas: 2 minuty.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy za pomocą kopystki, przykrywamy pokrywą i zostawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

3

WYRABIAMY CIASTO

Kiedy drożdże zaczną pracować, do pojemnika miksującego dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie / miękkie ciasto / czas: 2 minuty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NADZIENIA

Koperek dość drobno siekamy, a jajko bełtamy.

5

NADZIEWAMY CIASTO

Łososia kroimy w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Następnie rozsmarowujemy na nim ser gorgonzola z mascarpone, na jednym z dłuższych boków zostawiając ok. 2 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto oprószamy koperkiem i układamy na nim płaty wędzonego łososia.

6

ZAWIJAMY I ZAPLATAMY CIASTO

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby ciastem pozostawionym bez nadzienia skleić rulon. Rulon nacinamy wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm od góry i rozkładamy tak, aby pokazało się nadzienie. Obie części ciasta zaplatamy w warkocz i następnie sklejamy w wieniec. Gotowy wieniec przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.

7

PIECZEMY WIENIEC

Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wieniec przed podaniem delikatnie studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2664,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

444,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18,1 g

🌾

Węglowodany

53,8 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl