MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny letni deser z kruszonką, musem z białej czekolady i żelem truskawkowym. Sprawdź, jak przygotować tę rozkosz dla podniebienia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Białka z cukrem ubijamy. Do podbitych białek dodajemy stopniowo śmietankę i mieszamy. Całość łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z resztą składników. Zagniatamy ciasto w kulkę. Przekładamy do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kruszymy.
PRZYGOTOWUJEMY ŻEL TRUSKAWKOWY
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 50 ml wody zagotowujemy z 50 g cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy. Dodajemy żelatynę i wystudzony syrop cukrowy i ponownie miksujemy. Przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, ponownie miksujemy z dodatkiem wody do uzyskania płynnej konsystencji. Przelewamy żel do rękawa cukierniczego.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE
Mascarpone łączymy ze śmietanką. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i mieszamy. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DESERU
Na talerz wykładamy kruszonkę. Na kruszonkę wykładamy mus łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Szprycujemy krem mascarpone i żel truskawkowy. Dekorujemy chipsami z truskawek, świeżymi truskawkami i pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4465,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1116,4 kcal
Tłuszcz
77,3 g
Węglowodany
92 g
Błonnik
4,3 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawowy dacquoise z kremem
Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!