Gnocchi w sosie z gorgonzoli • przepis • składniki • przygotowanie
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GORGONZOLĘ KRUSZYMY
na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
DODAJEMY ŚMIETANĘ I
tarty ser parmigiano reggiano.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, AŻ
ser się rozpuści, a składniki dokładnie połączą.
DO SOSU DODAJEMY
gnocchi i całość podgrzewamy razem, aż sos lekko zgęstnieje.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
na talerze i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1065,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,9 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
83,9 g
Błonnik
15,8 g
Białko
15,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bakłażanowe rollsy z makaronem
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Pasta kanapkowa z tofu i botwinką
Jak szybko przygotować pastę kanapkową z tofu i botwinką? Kinga już spieszy z pomocą! Poznajcie jej przepis na delikatną, pożywną i smaczną pastą. Dzięki użyciu termorobota MC Smart zrobisz ja naprawdę w kilka chwil.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.