psse-slupca.pl

Gnocchi w sosie z gorgonzoli • przepis • składniki • przygotowanie

Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gnocchi - 500 g
ser gorgonzola - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 3 łyżki
śmietana 30% - 4 łyżki
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GORGONZOLĘ KRUSZYMY:
na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
2.DODAJEMY ŚMIETANĘ I:
tarty ser parmigiano reggiano.
3.CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, AŻ:
ser się rozpuści, a składniki dokładnie połączą.
4.DO SOSU DODAJEMY:
gnocchi i całość podgrzewamy razem, aż sos lekko zgęstnieje.
5.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
6.JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY:
na talerze i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GORGONZOLĘ KRUSZYMY

na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.

2

DODAJEMY ŚMIETANĘ I

tarty ser parmigiano reggiano.

3

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, AŻ

ser się rozpuści, a składniki dokładnie połączą.

4

DO SOSU DODAJEMY

gnocchi i całość podgrzewamy razem, aż sos lekko zgęstnieje.

5

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

6

JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY

na talerze i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1065,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

532,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,8 g

🌾

Węglowodany

83,9 g

🥬

Błonnik

15,8 g

💪

Białko

15,8 g

Podobne przepisy