psse-slupca.pl

Sernik piernikowy • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Sernik piernikowy

Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

kakao - 15 g
mąka pszenna typ 650 - 200 g
cukier trzcinowy - 40 g
czekolada deserowa - 140 g
mąka pszenna tortowa - 125 g
mąka ziemniaczana - 20 g
miód - 100 g
proszek do pieczenia - 10 g
przyprawa do piernika - 5 g
jajko - 4 szt.
budyń waniliowy - 40 g
cukier - 75 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
margaryna - 50 g
cukier puder - 1 łyżka
śmietana 30% - 200 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA:
czekoladowego Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz margarynę. MIKSUJEMY.
2.W TRAKCIE WYRABIANIA:
dodajemy żółtko.
3.KIEDY CIASTO SIĘ:
połączy, formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.
4.PRZYGOTOWANIE SPODU PIERNIKOWEGO:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód. DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO: piernika.
5.MIESZAMY, CAŁOŚĆ MOCNO:
podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotowujemy.
6.ZDEJMUJEMY Z OGNIA:
i studzimy do temp. 30-35°C.
7.UBIJAMY JAJKA Z:
cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę.
8.MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ:
oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową.
9.CAŁOŚĆ WLEWAMY DO:
formy (24 x 34 cm) posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószonej mąką. PIECZEMY W: temp.
10.160°C (TERMOOBIEG) PRZEZ:
18-20 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.
11.SKRAWAMY NOŻEM GÓRNĄ:
warstwę i ścieramy na tarce o grubych oczkach (posłuży nam jako posypka do masy serowej).
12.PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń miksujemy.
13.CAŁY CZAS MIESZAJĄC:
wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku.
14.MIESZAMY DO UZYSKANIA:
gładkiej i kremowej konsystencji.
15.MASĘ ROZPROWADZAMY NA:
piernikowym spodzie.
16.KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE:
wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.
17.OSTATNIĄ CZĘŚĆ STARTEGO:
czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. CIASTO PIECZEMY W: temp.
18.180°C (BEZ TERMOOBIEGU):
około 50 minut.
19.SERNIK STUDZIMY PRZY:
uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.
20.PRZESTUDZONE CIASTO POSYPUJEMY:
cukrem pudrem.
Sernik piernikowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA

czekoladowego Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz margarynę. MIKSUJEMY.

2

W TRAKCIE WYRABIANIA

dodajemy żółtko.

3

KIEDY CIASTO SIĘ

połączy, formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.

4

PRZYGOTOWANIE SPODU PIERNIKOWEGO

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód. DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO: piernika.

5

MIESZAMY, CAŁOŚĆ MOCNO

podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotowujemy.

6

ZDEJMUJEMY Z OGNIA

i studzimy do temp. 30-35°C.

7

UBIJAMY JAJKA Z

cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę.

8

MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ

oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową.

9

CAŁOŚĆ WLEWAMY DO

formy (24 x 34 cm) posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószonej mąką. PIECZEMY W: temp.

10

160°C (TERMOOBIEG) PRZEZ

18-20 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.

11

SKRAWAMY NOŻEM GÓRNĄ

warstwę i ścieramy na tarce o grubych oczkach (posłuży nam jako posypka do masy serowej).

12

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń miksujemy.

13

CAŁY CZAS MIESZAJĄC

wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku.

14

MIESZAMY DO UZYSKANIA

gładkiej i kremowej konsystencji.

15

MASĘ ROZPROWADZAMY NA

piernikowym spodzie.

16

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE

wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

17

OSTATNIĄ CZĘŚĆ STARTEGO

czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. CIASTO PIECZEMY W: temp.

18

180°C (BEZ TERMOOBIEGU)

około 50 minut.

19

SERNIK STUDZIMY PRZY

uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.

20

PRZESTUDZONE CIASTO POSYPUJEMY

cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7368 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

245,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

23,6 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy