Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DORSZA
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki 2,5 cm x 2,5 cm, a następnie delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 5-10 min.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ
Z gałązek ziół odrywamy liście i większe rwiemy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. Wszystkie zioła przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU WINEGRET
W misce łączymy musztardę, 30 ml napoju, sól i pieprz. Następnie, powoli mieszając, dodajemy całą oliwę z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności solą i pieprzem. Sos odstawiamy.
GOTUJEMY MAKARON
Do zimnej wody, w której będziemy gotować makaron, dodajemy 1-2 łyżki mąki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS VELOUTÉ
W rondelku powoli rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszając, delikatnie ją prażymy, aż uzyskamy jasną zasmażkę. Cały czas energicznie mieszając, wlewamy napój Freeway. Doprawiamy solą i doprowadzamy do zagotowania. Pod koniec gotowania sosu doprawiamy go skórką otartą z cytryny i zdejmujemy garnek z ognia. Na koniec dodajemy łyżkę gęstej śmietany, mieszamy, a w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzechy brazylijskie. Po ok. 1 minucie dodajemy ugotowany makaron prosto z garnka, następnie sos i kilka łyżek wody po makaronie.
PODAJEMY DANIE
Makaron zakręcamy wokół łyżki na patelni, przekładamy na talerz i oblewamy sosem. Sałatkę z ziół łączymy z winegretem i układamy na wierzchu makaronu. Dookoła rozkładamy pieczonego dorsza. Dekorujemy pestkami granatu i orzechami startymi na tarce, polewamy kilkoma kroplami oliwy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2856,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1428,4 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
205,8 g
Błonnik
15,4 g
Białko
54,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Sushi z banana
Sushi z banana, czyli słodka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole lub w pracy. Zobacz, jaka jest łatwa w przygotowaniu!

Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!