psse-slupca.pl

Seromakowiec • przepis • składniki • przygotowanie

W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Seromakowiec

W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 75 g
mąka pszenna - 225 g
sól - 1 szczypta
skórka pomarańczy kandyzowana - 100 g
mak - 500 g
masło - 200 g
migdały - 110 g
miód - 320 g
mleko - 345 ml
orzech włoski - 120 g
rodzynki - 70 g
rum - 50 ml
żurawina suszona - 40 g
aromat migdałowy - 5 ml
cukier trzcinowy - 220 g
jajko - 4 szt.
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 145 g
wanilia - 3 g
budyń waniliowy - 40 g
twaróg sernikowy mielony - 500 g
posypka kolorowa - 15 g
brokat cukierniczy - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE:
Mocno schłodzone masło łączymy w misce z pozostałymi składnikami ciasta. Krótko zagniatamy, aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy płaski placek, który następnie owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ:
Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli mak zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy ok. 3 łyżek mleka i dalej gotujemy, aż zmięknie.
3.PIECZEMY SPÓD:
Schłodzone ciasto przekładamy do tortownicy i ugniatamy dłońmi tak, by wypełniło dno formy. Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Ser twarogowy łączymy z serem mascarpone w naczyniu robota i wyrabiamy, stopniowo dodając cukier trzcinowy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń. Cały czas wyrabiając masę, stopniowo dodajemy jajka, a gdy połączą się z resztą składników, dodajemy śmietankę i nasionka laski wanilii.
5.PIECZEMY SEROMAKOWIEC:
Na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy ją z wierzchu. Na warstwę masy makowej przelewamy masę serową.
6.DEKORUJEMY SEROMAKOWIEC:
Seromakowiec przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy srebrnym sprayem do ciast i świątecznymi ozdobami z masy cukrowej.
Seromakowiec

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Mocno schłodzone masło łączymy w misce z pozostałymi składnikami ciasta. Krótko zagniatamy, aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy płaski placek, który następnie owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli mak zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy ok. 3 łyżek mleka i dalej gotujemy, aż zmięknie.

3

PIECZEMY SPÓD

Schłodzone ciasto przekładamy do tortownicy i ugniatamy dłońmi tak, by wypełniło dno formy. Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Ser twarogowy łączymy z serem mascarpone w naczyniu robota i wyrabiamy, stopniowo dodając cukier trzcinowy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń. Cały czas wyrabiając masę, stopniowo dodajemy jajka, a gdy połączą się z resztą składników, dodajemy śmietankę i nasionka laski wanilii.

5

PIECZEMY SEROMAKOWIEC

Na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy ją z wierzchu. Na warstwę masy makowej przelewamy masę serową.

6

DEKORUJEMY SEROMAKOWIEC

Seromakowiec przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy srebrnym sprayem do ciast i świątecznymi ozdobami z masy cukrowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

12906,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1075,5 kcal

🥑

Tłuszcz

68,6 g

🌾

Węglowodany

97,5 g

🥬

Błonnik

24,3 g

💪

Białko

24,3 g

Podobne przepisy