psse-slupca.pl

Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!

Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem

Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 3 szt.
masło klarowane - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 60 g
jajko - 2 szt.
masło - 1 łyżka
szczypiorek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą. Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy.
2.SMAŻYMY HASH BROWNS:
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.SMAŻYMY BOCZEK I JAJKA:
Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy.
4.PODAJEMY DANIE:
Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.
Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy zimną wodą, mieszamy, odcedzamy na sicie i płuczemy raz jeszcze pod bieżącą wodą. Usuwamy w ten sposób nadmiar skrobi. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy.

2

SMAŻYMY HASH BROWNS

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

3

SMAŻYMY BOCZEK I JAJKA

Na osobnej patelni smażymy boczek, aż będzie chrupki. Boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy.

4

PODAJEMY DANIE

Ziemniaki przekładamy na talerz razem z jajkami sadzonymi. Dodajemy plastry boczku. Całość oprószamy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

997,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,8 kcal

🥑

Tłuszcz

39 g

🌾

Węglowodany

20,4 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

15,7 g

Podobne przepisy