psse-slupca.pl

Sernik ciasteczkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.

Sernik ciasteczkowy

Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 80 g
serek wiejski wysokobiałkowy - 100 dkg
jajko - 4 szt.
erytrytol - 4 łyżki
budyń waniliowy - 40 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
ciastka korzenne -
krem z ciasteczek korzennych -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos rozdrabniamy na drobny piasek (np. w malakserze lub wałkiem). Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę, o konsystencji mokrego piasku, wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Do miski wlewamy serki wiejskie i dodajemy jajka, erytrytol, sypki budyń oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.
3.PRZYGOTOWUJEMY SERNIK:
Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek, po czym wyrównujemy wierzch. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z funkcją grzania góra - dół.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ SPECULOOS:
Krem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy krem stanie się płynny, polewamy nim wierzch wystudzonego sernika. Na koniec dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Sernik ciasteczkowy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos rozdrabniamy na drobny piasek (np. w malakserze lub wałkiem). Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę, o konsystencji mokrego piasku, wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do miski wlewamy serki wiejskie i dodajemy jajka, erytrytol, sypki budyń oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.

3

PRZYGOTOWUJEMY SERNIK

Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek, po czym wyrównujemy wierzch. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z funkcją grzania góra - dół.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ SPECULOOS

Krem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy krem stanie się płynny, polewamy nim wierzch wystudzonego sernika. Na koniec dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2949,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

245,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy

Sernik ciasteczkowy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl