psse-slupca.pl

Sałatka z ryżem i tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż długoziarnisty - 150 g
brokuł - 250 g
pomidorki koktajlowe - 150 g
tuńczyk w sosie własnym - 350 g
kukurydza konserwowa - 100 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Z brokułu odkrawamy różyczki. Następnie również gotujemy je we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Ugotowane składniki studzimy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a tuńczyka dzielimy na mniejsze kawałki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Sok i skórkę z cytryny dodajemy do miseczki. Następnie składniki dokładnie mieszamy z oliwą i czarnym pieprzem.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Do miski dodajemy wystudzone ryż i brokuły, a także pokrojone pomidorki, kukurydzę i kawałki tuńczyka. Całość skrapiamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje od razu.
Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Z brokułu odkrawamy różyczki. Następnie również gotujemy je we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Ugotowane składniki studzimy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a tuńczyka dzielimy na mniejsze kawałki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sok i skórkę z cytryny dodajemy do miseczki. Następnie składniki dokładnie mieszamy z oliwą i czarnym pieprzem.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Do miski dodajemy wystudzone ryż i brokuły, a także pokrojone pomidorki, kukurydzę i kawałki tuńczyka. Całość skrapiamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1088,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

272,2 kcal

🥑

Tłuszcz

3 g

🌾

Węglowodany

39,4 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy