psse-slupca.pl

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego

Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka ziemniaczana - 2 łyżki
napój żniwny - 1 l
borówki - 50 g
jeżyna - 50 g
malina - 50 g
truskawka - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ KISIELU:
Napój żniwny(850 ml) zagotowujemy w garnku, a jego niewielką ilość (150 ml) przelewamy do miseczki. Do kisielu w miseczce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą, a z zawiesiny znikną grudki.
2.GOTUJEMY KISIEL:
Zawiesinę na bazie napoju i mąki ziemniaczanej przelewamy niewielkimi porcjami do zagotowanego w garnku napoju żniwnego, cały czas energicznie mieszając. Nie musimy wykorzystywać całej zawiesiny – dodajemy jej tyle, by uzyskać kisiel o pożądanej gęstości. Kisiel zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minut, co jakiś czas mieszając.
3.PODAJEMY KISIEL:
Gotowy, wciąż ciepły kisiel przelewamy do pucharków za pomocą łyżki wazowej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ KISIELU

Napój żniwny(850 ml) zagotowujemy w garnku, a jego niewielką ilość (150 ml) przelewamy do miseczki. Do kisielu w miseczce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą, a z zawiesiny znikną grudki.

2

GOTUJEMY KISIEL

Zawiesinę na bazie napoju i mąki ziemniaczanej przelewamy niewielkimi porcjami do zagotowanego w garnku napoju żniwnego, cały czas energicznie mieszając. Nie musimy wykorzystywać całej zawiesiny – dodajemy jej tyle, by uzyskać kisiel o pożądanej gęstości. Kisiel zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minut, co jakiś czas mieszając.

3

PODAJEMY KISIEL

Gotowy, wciąż ciepły kisiel przelewamy do pucharków za pomocą łyżki wazowej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

253,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

63,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

15,3 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

0,7 g

Podobne przepisy