psse-slupca.pl

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie

Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką

Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 2 szt.
pomarańcza - 1 szt.
marchew - 3 szt.
masło - 50 g
miód - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 50 ml
sos Worcester - 30 ml
mięta świeża - 12,5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PAKUJEMY PRÓŻNIOWO PIERŚ KURCZAKA:
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć dwie osobne kieszonki. W foliowych kieszonkach umieszczamy piersi kurczaka, masło i świeży tymianek.
2.GOTUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 62°C.
3.GOTUJEMY MARCHEW:
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć jedną, obszerną kieszonkę. Marchew obieramy, myjemy i łączymy w foliowej kieszonce z masłem i tymiankiem.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Liście mięty łączymy w wysokim naczyniu z octem balsamicznym, sosem worcestershire, miodem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.
5.PRZESMAŻAMY UGOTOWANĄ PIERŚ KURCZAKA:
Piersi wyjmujemy z garnka. WAŻNE! Jeśli nie mamy zamiaru podawać mięsa od razu po ugotowaniu metodą sous-vide i chcemy przechować je do następnego dnia, hartujemy je w wodzie z kostkami lodu.
6.PODAJEMY DANIE:
Ugotowaną marchew wyjmujemy z worka, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Przesmażoną pierś kurczaka kroimy w grube plastry i układamy na talerzu razem z pokrojoną marchewką. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sosem miętowym. Dekorujemy z wierzchu świeżym tymiankiem.
Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PAKUJEMY PRÓŻNIOWO PIERŚ KURCZAKA

Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć dwie osobne kieszonki. W foliowych kieszonkach umieszczamy piersi kurczaka, masło i świeży tymianek.

2

GOTUJEMY PIERSI KURCZAKA

Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 62°C.

3

GOTUJEMY MARCHEW

Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć jedną, obszerną kieszonkę. Marchew obieramy, myjemy i łączymy w foliowej kieszonce z masłem i tymiankiem.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Liście mięty łączymy w wysokim naczyniu z octem balsamicznym, sosem worcestershire, miodem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.

5

PRZESMAŻAMY UGOTOWANĄ PIERŚ KURCZAKA

Piersi wyjmujemy z garnka. WAŻNE! Jeśli nie mamy zamiaru podawać mięsa od razu po ugotowaniu metodą sous-vide i chcemy przechować je do następnego dnia, hartujemy je w wodzie z kostkami lodu.

6

PODAJEMY DANIE

Ugotowaną marchew wyjmujemy z worka, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Przesmażoną pierś kurczaka kroimy w grube plastry i układamy na talerzu razem z pokrojoną marchewką. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sosem miętowym. Dekorujemy z wierzchu świeżym tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2075,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38,3 g

🌾

Węglowodany

21,0 g

🥬

Błonnik

23,1 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl