psse-slupca.pl

Krokiety z szynką serrano • przepis • składniki • przygotowanie

Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Krokiety z szynką serrano

Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 110 g
cebula - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
masło - 55 g
mąka pszenna - 55 g
mleko - 450 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szynka serrano - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SZYNKĘ I CEBULĘ:
Szynkę serrano oraz cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy masło i podsmażamy na nich cebulę oraz szynkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO KROKIETÓW:
Na patelnię dodajemy mąkę i wszystko chwilę smażymy. Do składników dolewamy mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.  Masę odstawiamy do wystygnięcia.
3.FORMUJEMY KROKIETY:
W misce roztrzepujemy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z wystudzonej masy formujemy krokiety. (jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej). Gotowe krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
4.SMAŻYMY KROKIETY:
Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
Krokiety z szynką serrano

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SZYNKĘ I CEBULĘ

Szynkę serrano oraz cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy masło i podsmażamy na nich cebulę oraz szynkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO KROKIETÓW

Na patelnię dodajemy mąkę i wszystko chwilę smażymy. Do składników dolewamy mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.  Masę odstawiamy do wystygnięcia.

3

FORMUJEMY KROKIETY

W misce roztrzepujemy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z wystudzonej masy formujemy krokiety. (jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej). Gotowe krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.

4

SMAŻYMY KROKIETY

Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1810,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

301,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

26,1 g

🥬

Błonnik

13,1 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy