psse-slupca.pl

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana

Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
kurczak - 1 szt.
oliwki zielone - 240 g
wino białe - 125 ml
masło - 10 g
pomidorki koktajlowe - 500 g
ser gorgonzola - 150 g
bakłażan - 2 szt.
jajko - 3 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 150 g
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
tymianek świeży - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 1 DUŻE:
naczynie żaroodporne 4 mniejsze naczynia żaroodporne ręcznik papierowy Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Przygotowanie Trybujemy kurczaka: odcinamy skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej (odstawiamy, nie będziemy ich używać).
2.NASTĘPNIE WYCINAMY UDA,:
nacinamy skórę i mięso tuż przy torebce stawowej (staramy się pozostawić przy korpusie jak najmniej mięsa).
3.WYCINAMY 2 POLĘDWICZKI:
znajdujące się w pobliżu ud.
4.ODCINAMY SKRZYDEŁKA PRZY:
drugiej torebce stawowej.
5.PIERSI PRZY KORPUSIE:
odcinamy, wbijając nóż tuż przy kości, delikatnie, końcówką noża, oddzielając mięso od kości.
6.GDY DOTRZEMY DO:
przedniej torebki stawowej, nóż prowadzimy wzdłuż kości i torebki stawowej w dół (powinniśmy odciąć piersi z kawałkami skrzydełek).
7.UDA OCZYSZCZAMY Z:
kości (nacinamy skórę, skrobiemy nożem ku dołowi, odcinamy oczyszczoną kość), następnie za pomocą końcówki noża wycinamy mięso, aż poczujemy kość, którą wycinamy (staramy się przy tym nie pozostawić przy kości mięsa).
8.KORPUS I POZOSTAŁE:
części kurczaka (używamy ud, piersi i polędwiczek) pozostawiamy na rosół.
9.PALCEM PODNOSIMY SKÓRĘ:
piersi kurczaka (nie odrywamy jej zupełnie).
10.MIĘDZY SKÓRĘ I:
mięso wkładamy ser gorgonzola, który przyciskamy do mięsa.
11.SER PRZYKRYWAMY SKÓRĄ:
i delikatnie naciskamy, aby ser równomiernie rozłożył się na mięsie.
12.UDA POZBAWIONE KOŚCI:
również faszerujemy serem gorgonzola, zawijamy (powinno zostać ok. 20 G SERA: na wyłożenie na wierzch mięsa).
13.MIĘSO DOPRAWIAMY Z:
obu stron pieprzem i niewielką ilością soli.
14.ZA POMOCĄ WIDELCA:
lub noża delikatnie nakłuwamy pomidorki koktajlowe i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pozbawioną gniazd nasiennych cukinią pokrojoną w słupki. NA WARZYWACH UKŁADAMY: kurczaka.
15.OLIWKI ODSĄCZAMY, DODAJEMY:
je do naczynia żaroodpornego, całość zalewamy winem.
16.DODAJEMY PÓŁ PĘCZKA:
świeżego tymianku pociętego za pomocą nożyczek.
17.NA WIERZCH WYKŁADAMY:
pozostałą część sera gorgonzola oraz 10 g masła.
18.BRZEGI NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek.
19.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 190°C na 30-40 minut.
20.CLAFOUTIS Z BAKŁAŻANA:
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek.
21.NA GORĄCYM TŁUSZCZU:
smażymy pierwszą część bakłażana pokrojonego w kostkę, od czasu do czasu mieszając (najpierw bakłażany kroimy na pół, solimy, odczekujemy pół godziny, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę).
22.PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA NA:
gorącej oliwie do uzyskania delikatnie złotego koloru.
23.NASTĘPNIE BAKŁAŻAN WKŁADAMY:
do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym (w celu pozbycia się tłuszczu).
24.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
pozostałą częścią bakłażana.
25.DO CZYSTEJ MISKI:
dodajemy 3 jaja, dodajemy śmietanę (niewielką ilość śmietany odstawiamy). 1 ŁYŻECZKĘ SKROBI: mieszamy z pozostałą ilością śmietany, tak by nie pojawiły się grudki, dodajemy do jajek.
26.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM:
pieprzem i solą oraz pociętym świeżym tymiankiem (niewielką ilością, pozostałą ilość pozostawiamy do dekoracji).
27.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
28.BAKŁAŻAN ROZDZIELAMY RÓWNO:
do 4 mniejszych naczyń żaroodpornych.
29.RÓWNOMIERNIE DO WSZYSTKICH:
naczyń rozdzielamy kozi ser (kładziemy go na wierzch).
30.CAŁOŚĆ ZALEWAMY JAJKAMI:
ze śmietaną i tymiankiem, za pomocą łyżki wyrównujemy wierzch clafoutis.
31.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 190°C na 15-20 minut.
32.JAK PODAWAĆ CLAFOUTIS:
i kurczaka wyjmujemy z piekarnika.
33.DEKORUJEMY ŚWIEŻYM:
tymiankiem.
Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 1 DUŻE

naczynie żaroodporne 4 mniejsze naczynia żaroodporne ręcznik papierowy Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Przygotowanie Trybujemy kurczaka: odcinamy skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej (odstawiamy, nie będziemy ich używać).

2

NASTĘPNIE WYCINAMY UDA,

nacinamy skórę i mięso tuż przy torebce stawowej (staramy się pozostawić przy korpusie jak najmniej mięsa).

3

WYCINAMY 2 POLĘDWICZKI

znajdujące się w pobliżu ud.

4

ODCINAMY SKRZYDEŁKA PRZY

drugiej torebce stawowej.

5

PIERSI PRZY KORPUSIE

odcinamy, wbijając nóż tuż przy kości, delikatnie, końcówką noża, oddzielając mięso od kości.

6

GDY DOTRZEMY DO

przedniej torebki stawowej, nóż prowadzimy wzdłuż kości i torebki stawowej w dół (powinniśmy odciąć piersi z kawałkami skrzydełek).

7

UDA OCZYSZCZAMY Z

kości (nacinamy skórę, skrobiemy nożem ku dołowi, odcinamy oczyszczoną kość), następnie za pomocą końcówki noża wycinamy mięso, aż poczujemy kość, którą wycinamy (staramy się przy tym nie pozostawić przy kości mięsa).

8

KORPUS I POZOSTAŁE

części kurczaka (używamy ud, piersi i polędwiczek) pozostawiamy na rosół.

9

PALCEM PODNOSIMY SKÓRĘ

piersi kurczaka (nie odrywamy jej zupełnie).

10

MIĘDZY SKÓRĘ I

mięso wkładamy ser gorgonzola, który przyciskamy do mięsa.

11

SER PRZYKRYWAMY SKÓRĄ

i delikatnie naciskamy, aby ser równomiernie rozłożył się na mięsie.

12

UDA POZBAWIONE KOŚCI

również faszerujemy serem gorgonzola, zawijamy (powinno zostać ok. 20 G SERA: na wyłożenie na wierzch mięsa).

13

MIĘSO DOPRAWIAMY Z

obu stron pieprzem i niewielką ilością soli.

14

ZA POMOCĄ WIDELCA

lub noża delikatnie nakłuwamy pomidorki koktajlowe i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pozbawioną gniazd nasiennych cukinią pokrojoną w słupki. NA WARZYWACH UKŁADAMY: kurczaka.

15

OLIWKI ODSĄCZAMY, DODAJEMY

je do naczynia żaroodpornego, całość zalewamy winem.

16

DODAJEMY PÓŁ PĘCZKA

świeżego tymianku pociętego za pomocą nożyczek.

17

NA WIERZCH WYKŁADAMY

pozostałą część sera gorgonzola oraz 10 g masła.

18

BRZEGI NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek.

19

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 190°C na 30-40 minut.

20

CLAFOUTIS Z BAKŁAŻANA

W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek.

21

NA GORĄCYM TŁUSZCZU

smażymy pierwszą część bakłażana pokrojonego w kostkę, od czasu do czasu mieszając (najpierw bakłażany kroimy na pół, solimy, odczekujemy pół godziny, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę).

22

PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA NA

gorącej oliwie do uzyskania delikatnie złotego koloru.

23

NASTĘPNIE BAKŁAŻAN WKŁADAMY

do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym (w celu pozbycia się tłuszczu).

24

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

pozostałą częścią bakłażana.

25

DO CZYSTEJ MISKI

dodajemy 3 jaja, dodajemy śmietanę (niewielką ilość śmietany odstawiamy). 1 ŁYŻECZKĘ SKROBI: mieszamy z pozostałą ilością śmietany, tak by nie pojawiły się grudki, dodajemy do jajek.

26

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM

pieprzem i solą oraz pociętym świeżym tymiankiem (niewielką ilością, pozostałą ilość pozostawiamy do dekoracji).

27

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

28

BAKŁAŻAN ROZDZIELAMY RÓWNO

do 4 mniejszych naczyń żaroodpornych.

29

RÓWNOMIERNIE DO WSZYSTKICH

naczyń rozdzielamy kozi ser (kładziemy go na wierzch).

30

CAŁOŚĆ ZALEWAMY JAJKAMI

ze śmietaną i tymiankiem, za pomocą łyżki wyrównujemy wierzch clafoutis.

31

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 190°C na 15-20 minut.

32

JAK PODAWAĆ CLAFOUTIS

i kurczaka wyjmujemy z piekarnika.

33

DEKORUJEMY ŚWIEŻYM

tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6526,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1631,5 kcal

🥑

Tłuszcz

126,6 g

🌾

Węglowodany

29,8 g

🥬

Błonnik

89,5 g

💪

Białko

89,5 g

Podobne przepisy

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl