psse-slupca.pl

Ciasteczka jaglano-kokosowe • przepis • składniki • przygotowanie

Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Ciasteczka jaglano-kokosowe

Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jaglana - 100 g
mleczko kokosowe - 400 ml
daktyle suszone - 10 szt.
wiórki kokosowe - 6 łyżek
migdały siekane - 100 g
olej kokosowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ:
Namoczoną kaszę jaglaną umieszczamy w garnku, zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy daktyle. Całość przez pierwsze 5 minut gotujemy na dość dużym ogniu i często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.
2.ŁĄCZYMY KASZĘ Z OLEJEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
Gotową kaszę blendujemy na prawie jednolitą masę. Dodajemy płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.
3.FORMUJEMY CIASTECZKA:
Masę na ciasteczka nabieramy łyżką, formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z jednej strony w migdałach.
4.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
Ciasteczka jaglano-kokosowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Namoczoną kaszę jaglaną umieszczamy w garnku, zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy daktyle. Całość przez pierwsze 5 minut gotujemy na dość dużym ogniu i często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wchłonęła pozostałe mleczko kokosowe i wystygła.

2

ŁĄCZYMY KASZĘ Z OLEJEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Gotową kaszę blendujemy na prawie jednolitą masę. Dodajemy płynny olej kokosowy i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszamy.

3

FORMUJEMY CIASTECZKA

Masę na ciasteczka nabieramy łyżką, formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy z jednej strony w migdałach.

4

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2006 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

501,5 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy