psse-slupca.pl

Sałatka wiosenna • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sałata masłowa - 150 g
rzodkiewka - 80 g
młoda marchewka drobna - 50 g
ogórek - 2 szt.
świeży koperek - 5 g
szczypiorek - 5 g
mięta świeża - 2 gałązki
oliwa z oliwek - 30 ml
musztarda francuska - 5 g
cytryna - 0,5 szt.
sól - 2,5 g
pieprz biały - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY OLIWĘ Z MUSZTARDĄ:
W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Wyciśnij sok z połowy cytryny i przecedź go, a następnie dodaj do oliwy i musztardy. Przypraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
3.RWIEMY SAŁATĘ:
Rozdrobnij sałatę na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski.
4.KROIMY POZOSTAŁE  WARZYWA:
Rzodkiewki, ogórki, marchewkę  pokrój w cienkie plasterki lub kostkę, dodaj do sałaty.
5.SIEKAMY ZIOŁA:
Posiekaj koperek i szczypiorek, a następnie dodaj zioła do dużej miski.
6.DODAJEMY SOS:
Polej wszystkie warzywa sosem, a następnie dokładnie wymieszaj. Na sam koniec przyozdób sałatkę miętą
Sałatka wiosenna

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY OLIWĘ Z MUSZTARDĄ

W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Wyciśnij sok z połowy cytryny i przecedź go, a następnie dodaj do oliwy i musztardy. Przypraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

3

RWIEMY SAŁATĘ

Rozdrobnij sałatę na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski.

4

KROIMY POZOSTAŁE  WARZYWA

Rzodkiewki, ogórki, marchewkę  pokrój w cienkie plasterki lub kostkę, dodaj do sałaty.

5

SIEKAMY ZIOŁA

Posiekaj koperek i szczypiorek, a następnie dodaj zioła do dużej miski.

6

DODAJEMY SOS

Polej wszystkie warzywa sosem, a następnie dokładnie wymieszaj. Na sam koniec przyozdób sałatkę miętą

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

428,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

71,4 kcal

🥑

Tłuszcz

3,8 g

🌾

Węglowodany

9,1 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy